Treceți la conținutul principal

Éric-Emmanuel Schmitt - pulbere magică de stele pe hârtie


Citim pentru a (ne) descoperi. Citim pentru a vedea mai clar lumea din exterior, căci în ea se reflectă lumea din interior. Citim pentru a ne vindeca și accepta, pentru a preveni și pentru a anticipa.
Magia cuvintelor lui are puterea de a te face să te vezi mai clar, de a te determina să te cunoști mai bine și de a îți oferi curajul de a îți asuma cine ești. Prin toate acestea, va dispărea sentimentul că ești neînțeles.
Pe data de 24 octombrie 2018, Librăria Humanitas Cișmigiu a găzduit lansarea romanului Omul care vedea dincolo de chipuri” al lui Éric-Emmanuel Schmitt.
Prezenţa scriitorului m-a tulburat. Priveam chipul în spatele căruia se născuseră gândurile creaţiei. Îl văzusem de multe ori cu ochii minţii pe tatăl nuvelei mele preferate („Cei doi domni din Bruxelles”), a cărei temă sensibilă îmi aminteşte de pilda care spune că nu trebuie să ştie mâna stângă ce face mâna dreaptă, căci adevăratele fapte bune sunt cele neproducătoare de mândrie.


Regăsim în romanele sale şi conceptul de pact cu diavolul („Pe când eram o operă de artă”), pact îmbrăcat în elemente moderne, contemporane. Omul aflat în pragul sinuciderii, care uită că este o picătură într-un ocean, o picătură lucidă care-şi dă seama că există şi că, prin ea, există oceanul, ajunge să îşi vândă sufletul, având convingerea oarbă că împlinirea sufletească este condiţionată de faimă şi tinereţe veşnică.


Sufletul scriitorului nu a fost supus doar o singură dată metamorfozei: din gânduri s-a transformat în cerneală, din idei s-a transformat în poveşti, apoi din oglinda vieţii s-a transformat în urlet. Piesele de teatru se joacă pe scene internaţionale. În România, actori precum Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Marian Râlea, Lia Bugnar, Claudiu Bleonţ, Vlad Logigan şi Marius Manole îşi asumă rolul de intermediar între creaţia scriitorului francez şi publicul larg.
Celebrul scriitor Eric Emmanuel Schmitt își întâlnește publicul la ...

Dedic acest articol lui Éric-Emmanuel Schmitt, în semn de respect pentru puterea sa de a transmite cu claritate emoția și totodată profunzimea vieţii. Astăzi, 28 martie, este ziua sa de naștere. Joyeux anniversaire!
Articol realizat de Alessandra Gemeș  

Comentarii

  1. Eric Emmanuel Schmitt e autorul meu preferat :). Și eu am toate cărțile lui, am citit si din cele în franceză, care n-au fost traduse încă, însă n-am reușit să văd toate spectacolele după ele. Poza pusă de tine din ce spectacol e? Merci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Poza este din spectacolul "Copilul lui Noe", jucat la teatrul Metropolis!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Sensul vieții - Viktor Frankl

  Ce fel de căutare domină existența? Freud considera că viața este căutarea plăcerii, pe când Adler considera că este căutarea puterii. Viktor Frankl, părintele celei de-a treia școli vieneze de psihoterapie – logoterapia, a susținut că viață este căutarea sensului: sensul momentelor dificile, sensul muncii și sensul iubirii. Cartea sa,  Omul în căutarea sensului vieții , apărută la editura Vellant, este o adevărată comoară literară, care îmbină experiența sa din lagărele de concentrare naziste cu elemente de psihologie, care conduc la nașterea unui nou curent.  Ce este de făcut când omul nu vede la orizont motive suficiente pentru a trăi? Ce se întâmplă când lumea noastră interioară este cel mai aspru lagăr ? Fără a confunda principiul lui Frankl cu dependența de nefericire care predomină în societatea de astăzi, vă invit să privim mai presus de suferință. Ce se află dincolo de zidurile înalte între care ne desfășurăm activitățile de zi cu zi ? Există tr...

Despre mine, Evenimente viitoare, Amintiri

     Despre mine      În anul 2022 am avut ocazia să organizez patru ediții ale cursului de (Auto)cunoaștere și dezvoltare personală . Acest lucru înseamnă cel puțin 40 de ore pe care le-am petrecut discutând despre emoții, în compania unor copii interesați (sau care au devenit interesați) de ceea ce înseamnă Binele - al nostru și al celorlalți. Acestor ore se adaugă timpul petrecut cu multă bucurie la atelierele despre valori, la cluburile de lectură și la sesiunile de consiliere individuală pentru familii și adulți.     Agenda pentru începutul anului următor este pregătită, iar înscrierile s-au deschis!      Am creat această pagină Web pentru a posta actualizările privind întâlnirile noastre, pe măsură ce sunt stabilite evenimente noi. Înscrierile se fac la adresa psihologie.urbană@gmail.com sau prin link-urile puse la dispoziție pe Facebook, la descrierea evenimentelor de pe pagina Psihologie Urbană.     Vă mulțumesc ...

Soluții-cheie pentru terapeuți

Cartea „Soluții-cheie pentru terapeuți”, semnată de Judith Belmont, este precum o trusă cu instrumente ușor de utilizat. Ideile practice vin în ajutorul oamenilor care doresc să-și gestioneze mai bine stresul, anxietatea,  depresia, furia, amânarea, conflictul, iertarea, stima de sine scăzută, regretul și rezistența la schimbare. Pentru fiecare dintre aceste teme este dedicat câte un capitol organizat astfel: introducere, ponturi de tratament (set de tehnici), metafore, idei terapeutice, fișe de lucru și resurse recomandate. Unele dintre cele mai surprinzătoare secțiuni ale cărții sunt cele în care sunt explicate metaforele utile pentru întărirea comportamente sănătoase. Astfel, un concept vast precum stresul și paleta de consecințe pe care le provoacă, poate să fie comparat cu o bandă de cauciuc: „Dacă banda este trasă prea tare, va plesni. Dacă este trasă prea puțin, rămâne moale și nefuncțională. Volumul corect de tensiune îi permite benzii să fie funcțională, fără să plesnea...