Treceți la conținutul principal

Éric-Emmanuel Schmitt - pulbere magică de stele pe hârtie


Citim pentru a (ne) descoperi. Citim pentru a vedea mai clar lumea din exterior, căci în ea se reflectă lumea din interior. Citim pentru a ne vindeca și accepta, pentru a preveni și pentru a anticipa.
Magia cuvintelor lui are puterea de a te face să te vezi mai clar, de a te determina să te cunoști mai bine și de a îți oferi curajul de a îți asuma cine ești. Prin toate acestea, va dispărea sentimentul că ești neînțeles.
Pe data de 24 octombrie 2018, Librăria Humanitas Cișmigiu a găzduit lansarea romanului Omul care vedea dincolo de chipuri” al lui Éric-Emmanuel Schmitt.
Prezenţa scriitorului m-a tulburat. Priveam chipul în spatele căruia se născuseră gândurile creaţiei. Îl văzusem de multe ori cu ochii minţii pe tatăl nuvelei mele preferate („Cei doi domni din Bruxelles”), a cărei temă sensibilă îmi aminteşte de pilda care spune că nu trebuie să ştie mâna stângă ce face mâna dreaptă, căci adevăratele fapte bune sunt cele neproducătoare de mândrie.


Regăsim în romanele sale şi conceptul de pact cu diavolul („Pe când eram o operă de artă”), pact îmbrăcat în elemente moderne, contemporane. Omul aflat în pragul sinuciderii, care uită că este o picătură într-un ocean, o picătură lucidă care-şi dă seama că există şi că, prin ea, există oceanul, ajunge să îşi vândă sufletul, având convingerea oarbă că împlinirea sufletească este condiţionată de faimă şi tinereţe veşnică.


Sufletul scriitorului nu a fost supus doar o singură dată metamorfozei: din gânduri s-a transformat în cerneală, din idei s-a transformat în poveşti, apoi din oglinda vieţii s-a transformat în urlet. Piesele de teatru se joacă pe scene internaţionale. În România, actori precum Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Marian Râlea, Lia Bugnar, Claudiu Bleonţ, Vlad Logigan şi Marius Manole îşi asumă rolul de intermediar între creaţia scriitorului francez şi publicul larg.
Celebrul scriitor Eric Emmanuel Schmitt își întâlnește publicul la ...

Dedic acest articol lui Éric-Emmanuel Schmitt, în semn de respect pentru puterea sa de a transmite cu claritate emoția și totodată profunzimea vieţii. Astăzi, 28 martie, este ziua sa de naștere. Joyeux anniversaire!
Articol realizat de Alessandra Gemeș  

Comentarii

  1. Eric Emmanuel Schmitt e autorul meu preferat :). Și eu am toate cărțile lui, am citit si din cele în franceză, care n-au fost traduse încă, însă n-am reușit să văd toate spectacolele după ele. Poza pusă de tine din ce spectacol e? Merci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Poza este din spectacolul "Copilul lui Noe", jucat la teatrul Metropolis!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre mine, Evenimente viitoare, Amintiri

     Despre mine      În anul 2022 am avut ocazia să organizez patru ediții ale cursului de (Auto)cunoaștere și dezvoltare personală . Acest lucru înseamnă cel puțin 40 de ore pe care le-am petrecut discutând despre emoții, în compania unor copii interesați (sau care au devenit interesați) de ceea ce înseamnă Binele - al nostru și al celorlalți. Acestor ore se adaugă timpul petrecut cu multă bucurie la atelierele despre valori, la cluburile de lectură și la sesiunile de consiliere individuală pentru familii și adulți.     Agenda pentru începutul anului următor este pregătită, iar înscrierile s-au deschis!      Am creat această pagină Web pentru a posta actualizările privind întâlnirile noastre, pe măsură ce sunt stabilite evenimente noi. Înscrierile se fac la adresa psihologie.urbană@gmail.com sau prin link-urile puse la dispoziție pe Facebook, la descrierea evenimentelor de pe pagina Psihologie Urbană.     Vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați fost alături până acum și vă invit să

ÎNVĂȚARE ACCELERATĂ ȘI EFICIENTĂ

Fie că te pregătești pentru un examen, vrei să îți înveți copilul să învețe eficient sau doar vrei să reții mai repede ceea ce citești, îți voi oferi o paletă de concepte și tehnici care să te ajute să înveți accelerat și eficient. Este esențial să știm că demersul nostru intelectual trebuie susținut atât în plan exterior, cât și interior. Înainte de a recurge la pixuri colorate și scheme, este important să ne asigurăm că biroul este curat, aerisit și avem la îndemână tot ceea ce este necesar, că suntem hidratați, că în cameră intră lumină (de preferat naturală, iar dacă este artificială trebuie să avem grijă să nu se producă umbre pe materialele de studiu; dreptacii trebuie să aibe sursă de lumina în partea stângă, iar stângacii trebuie să aibe sursa de lumină în partea dreapta), că este liniște și că în câmpul vizual nu se află lucruri care să ne distragă atenția (precum un geam în față biroului). De asemenea, pentru a favoriza starea de studiu, se recomandă să existe u

Fericire și reziliență

Tu vrei să fii fericit? Daca da, nu ezita să faci schimbările potrivite care îți vor înfrumuseța fiecare zi. Bucură-te de momentul prezent și fii atent la ceea ce vezi, simți, auzi sau guști, ACUM. Ești la masaj? Ești în vacanță? Te uiți la un film? Bucură-te de ceea ce faci, nu te gândi la ce ai de făcut după.  Fii prezent aici și acum. Dă-ți voie din când în când, să faci ceva  neimportant , dar care te relaxează. Nu uita că atunci când telefonul este descărcat, nu mai poți face absolut nimic cu el. Nu se încarcă de la soare, ci doar sursa potrivită de energie îl poate readuce la viață. Așa suntem și noi, oamenii. Odihnește-te corespunzător. Fă pauze de la rețelele de socializare. Împărtășește cu cineva experiențele tale plăcute. Fă o listă în care să enumeri lucrurile pentru care ești recunoscător. Plimbă-te și petrece mai mult timp în natură. Oferă-ți măcar 10 minute pe zi în care să citești ceva ce îți place și te interesează, nu ceva ce  trebuie. Fă zilnic un lucru p