Treceți la conținutul principal

Fericire și reziliență


Tu vrei să fii fericit?

Daca da, nu ezita să faci schimbările potrivite care îți vor înfrumuseța fiecare zi.

Bucură-te de momentul prezent și fii atent la ceea ce vezi, simți, auzi sau guști, ACUM.
Ești la masaj? Ești în vacanță? Te uiți la un film? Bucură-te de ceea ce faci, nu te gândi la ce ai de făcut după.  Fii prezent aici și acum.

Dă-ți voie din când în când, să faci ceva neimportant, dar care te relaxează.

Nu uita că atunci când telefonul este descărcat, nu mai poți face absolut nimic cu el. Nu se încarcă de la soare, ci doar sursa potrivită de energie îl poate readuce la viață. Așa suntem și noi, oamenii. Odihnește-te corespunzător.

Fă pauze de la rețelele de socializare.

Împărtășește cu cineva experiențele tale plăcute.

Fă o listă în care să enumeri lucrurile pentru care ești recunoscător.

Plimbă-te și petrece mai mult timp în natură.

Oferă-ți măcar 10 minute pe zi în care să citești ceva ce îți place și te interesează, nu ceva ce trebuie.

Fă zilnic un lucru pentru corpul tău, unul pentru sufletul tău și unul pentru mintea ta.

Dă-ți voie să te răzgândești (poate inițial o persoană ți s-a părut antipatică, dar cunoscând-o ți-ai dat seama că îți place de ea; sau poate omul pe care îl admirai nu îți mai dă motive să îl apreciezi). Oferă-ți șansa de a te repoziționa astfel încât să ai relații calde și benefice.

Ce spun specialiștii?

Psihologii au făcut cercetări, căutând să observe ce ne face cu adevărat fericiți, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Se pare, că în general, oamenii:

- Sunt mai bucuroși dacă oferă o sumă mică de bani cuiva, decât dacă o folosesc în interes propriu.

- Par deranjați atunci când filmul la care se uită este întrerupt de reclame, dar la reînceperea filmului, nivelul lor de fericire crește.

- Sunt mai fericiți dacă investesc bani în vacanțe și diverse experiențe, decât în mașini și haine.

Sonja Lyubomirsky, profesor american la Departamentul de Psihologie de la Universitatea din California, a ajuns la concluzia că fericirea este influențată în proporție de 50% de factorii genetici, 10% de evenimentele care apar în viață noastră și 40% de gândurile și acțiunile noastre.
Folosește-ți resursele și fii fericit! Investește timp și energie în activitățile și oamenii care aduc și dau valoare vieții tale!

Reziliența 



Oamenii rezilienți sunt mai fericiți.

Psihologii definesc reziliența ca procesul de adaptare bună în fața adversității, traumei, tragediei, amenințărilor sau surselor semnificative de stres - precum probleme de familie și relații, probleme grave de sănătate, probleme la muncă, dificultăți financiare. Reziliența nu numai că te ajută să treci prin circumstanțe dificile, ci îți dă putere să crești și chiar să-ți îmbunătățești viața pe parcurs.

Asociația psihologilor americani propune câteva tehnici pentru dezvoltarea rezilienței:

·        Prioritizează-ți relațiile. Conectarea cu oameni empatici și înțelegători îți va aminti că nu ești singur în mijlocul dificultăților. Concentrează-te pe găsirea unor persoane de încredere și pline de compasiune care să îți valideze sentimentele, ceea ce va sprijini dezvoltarea rezilienței. Durerea evenimentelor traumatice poate determina unii oameni să se izoleze, dar este important să accepți ajutorul și sprijinul celor care țin la tine. Indiferent dacă mergi la o întâlnire săptămânală cu soțul/soția sau planifici un prânz cu un prieten, încearcă să acorzi prioritate conectării autentice cu persoanele care țin la tine.

·       Alătură-te unui grup. A fi activ în grupuri civice, comunități bazate pe credință sau alte organizații locale, te poate ajuta să îți revendici speranța, oferindu-ți un scop și un sentiment de bucurie.

·        Ai grijă de corpul tău. Nutriția adecvată, un somn bun, hidratare și exerciții fizice regulate, îți pot întări corpul pentru a se adapta la stres și a reduce numărul de emoții negative, precum anxietatea sau depresia.

·        Evită evadările negative. Poate fi tentant să-ți maschezi durerea cu alcool, droguri sau alte substanțe, dar este ca și cum ai pune un bandaj pe o rană adâncă. Concentrează-te, în schimb, să îți oferi resurse pentru a gestiona stresul, mai degrabă decât să căutați îl elimini total.

·         Ajută-i pe alții.

·        Fii proactiv. Este util să îți recunoști și să îți accepți emoțiile în perioadele grele, dar este, de asemenea benefic, să te întrebi: „Ce pot face cu problema din viața mea?”. Dacă problemele par prea mari pentru a fi abordate, secționează-le în bucăți ușoare.

·         Mergi spre obiectivele tale. Setează-ți câteva obiective realiste și fă câte un pas în mod regulat, chiar dacă pare o mică realizare. Aceasta îți va permite să te îndrepți către lucrurile pe care dorești să le realizezi.

·         Caută oportunități de autocunoaștere.

·        Ține lucrurile în perspectivă. Încearcă să identificați zone gândirii iraționale, cum ar fi tendința de a catastrofa dificultățile și adoptă un model de gândire mai echilibrat și realist. De exemplu, dacă te simți copleșit de o provocare, amintește-ți că ceea ce ți s-a întâmplat nu este un indicator al modului în care îți va arăta viitorul și că nu ești neajutorat. Este posibil să nu poți schimba un eveniment extrem de stresant, dar poți schimba modul în care răspunzi la acesta.

·         Acceptă schimbarea. Acceptă că schimbarea face parte din viață. Este posibil ca anumite obiective sau idealuri să nu mai poată fi atinse ca urmare a unor situații adverse din viața ta.

·         Menține o perspectivă plină de speranță. Este greu să fii pozitiv când viața nu merge pe placul tău. Încearcă să vizualizezi ceea ce își dorești, mai degrabă decât să îți faci griji cu privire la lucrurile de care îți este teamă. Pe parcurs, observă orice moduri subtile în care începi să te simți mai bine pe măsură ce te confrunți cu situații dificile.

·         Învață din trecutul tău. Acum ai idee cum poți răspunde eficient la noile situații dificile. Amintește-ți unde ai reușit să găsești forță și întreabă-te ce ai învățat din acele experiențe.

·         Cere ajutor.


 Bibliografie: 
“The Science of Well-Being”, Yale
„Astăzi este despre astăzi”, Mirela Retegan
https://www.apa.org/

Articol realizat de  Alessandra Gemeș


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre mine, Evenimente viitoare, Amintiri

     Despre mine      În anul 2022 am avut ocazia să organizez patru ediții ale cursului de (Auto)cunoaștere și dezvoltare personală . Acest lucru înseamnă cel puțin 40 de ore pe care le-am petrecut discutând despre emoții, în compania unor copii interesați (sau care au devenit interesați) de ceea ce înseamnă Binele - al nostru și al celorlalți. Acestor ore se adaugă timpul petrecut cu multă bucurie la atelierele despre valori, la cluburile de lectură și la sesiunile de consiliere individuală pentru familii și adulți.     Agenda pentru începutul anului următor este pregătită, iar înscrierile s-au deschis!      Am creat această pagină Web pentru a posta actualizările privind întâlnirile noastre, pe măsură ce sunt stabilite evenimente noi. Înscrierile se fac la adresa psihologie.urbană@gmail.com sau prin link-urile puse la dispoziție pe Facebook, la descrierea evenimentelor de pe pagina Psihologie Urbană.     Vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați fost alături până acum și vă invit să

Sensul vieții - Viktor Frankl

  Ce fel de căutare domină existența? Freud considera că viața este căutarea plăcerii, pe când Adler considera că este căutarea puterii. Viktor Frankl, părintele celei de-a treia școli vieneze de psihoterapie – logoterapia, a susținut că viață este căutarea sensului: sensul momentelor dificile, sensul muncii și sensul iubirii. Cartea sa,  Omul în căutarea sensului vieții , apărută la editura Vellant, este o adevărată comoară literară, care îmbină experiența sa din lagărele de concentrare naziste cu elemente de psihologie, care conduc la nașterea unui nou curent.  Ce este de făcut când omul nu vede la orizont motive suficiente pentru a trăi? Ce se întâmplă când lumea noastră interioară este cel mai aspru lagăr ? Fără a confunda principiul lui Frankl cu dependența de nefericire care predomină în societatea de astăzi, vă invit să privim mai presus de suferință. Ce se află dincolo de zidurile înalte între care ne desfășurăm activitățile de zi cu zi ? Există trei căi spre descoperirea

Cum recunoaștem tulburarea de personalitate narcisică?

Înainte de a vorbi despre caracteristicile persoanelor narcisice trebuie să facem o diferență între comportamentele narcisice adecvate și tulburarea de personalitate narcisică. Există câteva situații în care faptul că o persoană se consideră superioară nu reprezintă neapărat un semn de îngrijorare. Atunci când oamenii sunt la volan, tind să se considere cei mai abili șoferi și îi discreditează pe ceilalți participanți la trafic. Efectul consumului de substanțe este frecvent acela că persoana în cauză se simte atotputernică. De asemenea, supremația pe care o simt șefii este un sentiment firesc.  Toate aceste manifestări ale grandorii sunt comportamente narcisice, care numai completate și de alte elemente pot duce la o tulburare. Egoistul se gândește exclusiv la avantajul personal și deși observă nevoile celorlalți nu le consideră demne de atenție. Chiar și așa, un asemenea comportament nu indică neapărat o tulburare. Egocentrismul, în schimb, este cel care trage un semn de alarmă. E