· Prioritizează-ți relațiile. Conectarea cu oameni empatici și înțelegători îți va aminti că nu ești singur în mijlocul dificultăților. Concentrează-te pe găsirea unor persoane de încredere și pline de compasiune care să îți valideze sentimentele, ceea ce va sprijini dezvoltarea rezilienței. Durerea evenimentelor traumatice poate determina unii oameni să se izoleze, dar este important să accepți ajutorul și sprijinul celor care țin la tine. Indiferent dacă mergi la o întâlnire săptămânală cu soțul/soția sau planifici un prânz cu un prieten, încearcă să acorzi prioritate conectării autentice cu persoanele care țin la tine.
· Alătură-te unui grup. A fi activ în grupuri civice, comunități bazate pe credință sau alte organizații locale, te poate ajuta să îți revendici speranța, oferindu-ți un scop și un sentiment de bucurie.
· Ai grijă de corpul tău. Nutriția adecvată, un somn bun, hidratare și exerciții fizice regulate, îți pot întări corpul pentru a se adapta la stres și a reduce numărul de emoții negative, precum anxietatea sau depresia.
· Evită evadările negative. Poate fi tentant să-ți maschezi durerea cu alcool, droguri sau alte substanțe, dar este ca și cum ai pune un bandaj pe o rană adâncă. Concentrează-te, în schimb, să îți oferi resurse pentru a gestiona stresul, mai degrabă decât să căutați îl elimini total.
· Ajută-i pe alții.
· Fii proactiv. Este util să îți recunoști și să îți accepți emoțiile în perioadele grele, dar este, de asemenea benefic, să te întrebi: „Ce pot face cu problema din viața mea?”. Dacă problemele par prea mari pentru a fi abordate, secționează-le în bucăți ușoare.
· Mergi spre obiectivele tale. Setează-ți câteva obiective realiste și fă câte un pas în mod regulat, chiar dacă pare o mică realizare. Aceasta îți va permite să te îndrepți către lucrurile pe care dorești să le realizezi.
· Caută oportunități de autocunoaștere.
· Ține lucrurile în perspectivă. Încearcă să identificați zone gândirii iraționale, cum ar fi tendința de a catastrofa dificultățile și adoptă un model de gândire mai echilibrat și realist. De exemplu, dacă te simți copleșit de o provocare, amintește-ți că ceea ce ți s-a întâmplat nu este un indicator al modului în care îți va arăta viitorul și că nu ești neajutorat. Este posibil să nu poți schimba un eveniment extrem de stresant, dar poți schimba modul în care răspunzi la acesta.
· Acceptă schimbarea. Acceptă că schimbarea face parte din viață. Este posibil ca anumite obiective sau idealuri să nu mai poată fi atinse ca urmare a unor situații adverse din viața ta.
· Menține o perspectivă plină de speranță. Este greu să fii pozitiv când viața nu merge pe placul tău. Încearcă să vizualizezi ceea ce își dorești, mai degrabă decât să îți faci griji cu privire la lucrurile de care îți este teamă. Pe parcurs, observă orice moduri subtile în care începi să te simți mai bine pe măsură ce te confrunți cu situații dificile.
· Învață din trecutul tău. Acum ai idee cum poți răspunde eficient la noile situații dificile. Amintește-ți unde ai reușit să găsești forță și întreabă-te ce ai învățat din acele experiențe.
·
Cere ajutor.
Comentarii
Trimiteți un comentariu