Treceți la conținutul principal

Vrei ca relația ta de cuplu să fie o sursă de siguranță și totodată de vitalitate?

 

„Cum să ne dezvoltăm și să fim fericiți în cuplu”, de Felicitas Römer

Sunteți curioși să aflați rețeta pe care psihologii o propun pentru obținerea fericirii în cuplu? Vreți să știți cum să transformați relația în sursa dumneavoastră de siguranță și totodată de vitalitate?

Cartea „Cum să ne dezvoltăm și să fim fericiți în cuplu”, apărută la Editura Trei, prezintă soluțiile concrete și bazate pe rezultatele unor cercetări recente, ale autoarei Felicitas Römer, specialistă în psihoterapia sistemică de cuplu și de familie, cu privire la creșterea sentimentului de fericire în cuplu.

Bagajul personal

Într-o ceartă, fiecare partener „pune pe masă” propriul istoric. Viața noastră emoțională începe încă din perioada prenatală și se dezvoltă treptat, odată cu crearea atașamentului, apoi cu primele experiențe legate de autonomie. Felul în care părinții ne privesc, rolul pe care îl avem în familie, așteptările pe care persoanele apropiate și le stabilesc în privința noastră, experiențele fraterne, prima dragoste, sunt bucăți foarte importante din structura noastră emoțională. Într-o relație, toate aceste bucăți devin factori relevanți, întrucât ei determină felul în care reacționăm.

„Am văzut deci până acum că oamenii își aduc cu ei în relație vechile răni din copilărie, rămase nevindecate. Purtăm cu noi aceste povești din trecut ca într-un rucsac burdușit de lucruri. Important ar fi să ne examinăm din când în când conținutul acestui rucsac și să mai triem temeinic din el. Cu un rucsac mai ușor, putem călători mult mai bine!

Multe persoane fac însă acest lucru abia atunci când sunt în pericol de a se prăbuși sub greutatea lui și când tensiunea provocată de durere devine foarte mare. Sau când relația de cuplu suferă din cauza balastului din trecut și amenință să fie îngropată sub el, ca de exemplu atunci când repetăm în relațiile noastre de iubire aceleași tipare vechi, care de fapt nu ne fac niciun bine, dar de care nu ne putem elibera.”

Atât cunoașterea istoricului personal, cât și cunoașterea istoricului partenerului, poate fi un prim pas spre îmbunătățirea relației, iar cartea de față oferă setul de întrebări necesar pentru generarea (auto)cunoașterii.

Îmbunătățirea relației

Pentru a începe demersul de vindecare comună, pe care autoarea îl structurează în șapte pași, este nevoie să fie pusă piatra de temelie a întregului proces, care este formată din bunăvoință, încredere și răbdare. Apoi, prin eliberarea partenerului de vinovăție, printr-o atitudine prietenoasă și prin focalizarea pe sentimente, se va consolida întreaga relație. Autoarea explică într-o manieră clar structurată întreg demersul și oferă exemplele și instrumentele necesare astfel încât, exact cum promite și la începutul volumului, „cu această carte vă aflați în cea mai potrivită companie”.

***

Felicitas Römer practică terapia la Hamburg și este autoarea a numeroase self-helpuri dedicate crizei vârstei de mijloc, relației cu adolescenții și anxietății copiilor.

Articol realizat de Alessandra Gemeș

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre mine, Evenimente viitoare, Amintiri

     Despre mine      În anul 2022 am avut ocazia să organizez patru ediții ale cursului de (Auto)cunoaștere și dezvoltare personală . Acest lucru înseamnă cel puțin 40 de ore pe care le-am petrecut discutând despre emoții, în compania unor copii interesați (sau care au devenit interesați) de ceea ce înseamnă Binele - al nostru și al celorlalți. Acestor ore se adaugă timpul petrecut cu multă bucurie la atelierele despre valori, la cluburile de lectură și la sesiunile de consiliere individuală pentru familii și adulți.     Agenda pentru începutul anului următor este pregătită, iar înscrierile s-au deschis!      Am creat această pagină Web pentru a posta actualizările privind întâlnirile noastre, pe măsură ce sunt stabilite evenimente noi. Înscrierile se fac la adresa psihologie.urbană@gmail.com sau prin link-urile puse la dispoziție pe Facebook, la descrierea evenimentelor de pe pagina Psihologie Urbană.     Vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați fost alături până acum și vă invit să

ÎNVĂȚARE ACCELERATĂ ȘI EFICIENTĂ

Fie că te pregătești pentru un examen, vrei să îți înveți copilul să învețe eficient sau doar vrei să reții mai repede ceea ce citești, îți voi oferi o paletă de concepte și tehnici care să te ajute să înveți accelerat și eficient. Este esențial să știm că demersul nostru intelectual trebuie susținut atât în plan exterior, cât și interior. Înainte de a recurge la pixuri colorate și scheme, este important să ne asigurăm că biroul este curat, aerisit și avem la îndemână tot ceea ce este necesar, că suntem hidratați, că în cameră intră lumină (de preferat naturală, iar dacă este artificială trebuie să avem grijă să nu se producă umbre pe materialele de studiu; dreptacii trebuie să aibe sursă de lumina în partea stângă, iar stângacii trebuie să aibe sursa de lumină în partea dreapta), că este liniște și că în câmpul vizual nu se află lucruri care să ne distragă atenția (precum un geam în față biroului). De asemenea, pentru a favoriza starea de studiu, se recomandă să existe u

Fericire și reziliență

Tu vrei să fii fericit? Daca da, nu ezita să faci schimbările potrivite care îți vor înfrumuseța fiecare zi. Bucură-te de momentul prezent și fii atent la ceea ce vezi, simți, auzi sau guști, ACUM. Ești la masaj? Ești în vacanță? Te uiți la un film? Bucură-te de ceea ce faci, nu te gândi la ce ai de făcut după.  Fii prezent aici și acum. Dă-ți voie din când în când, să faci ceva  neimportant , dar care te relaxează. Nu uita că atunci când telefonul este descărcat, nu mai poți face absolut nimic cu el. Nu se încarcă de la soare, ci doar sursa potrivită de energie îl poate readuce la viață. Așa suntem și noi, oamenii. Odihnește-te corespunzător. Fă pauze de la rețelele de socializare. Împărtășește cu cineva experiențele tale plăcute. Fă o listă în care să enumeri lucrurile pentru care ești recunoscător. Plimbă-te și petrece mai mult timp în natură. Oferă-ți măcar 10 minute pe zi în care să citești ceva ce îți place și te interesează, nu ceva ce  trebuie. Fă zilnic un lucru p