Treceți la conținutul principal

„Mamă, nu te mai răsti la mine”, de Jeannine Mik, Sandra Teml-Jetter

 

„Mamă, nu te mai răsti la mine”, de Jeannine Mik, Sandra Teml-Jetter

„Cartea aceasta spune răspicat: Trageți învățăminte din paginile mele! Conține numeroase îndemnuri, exemple, idei și exerciții care așteaptă să fie consultate de voi și, pe alocuri, completate prin propriile voastre experiențe materne. Ne-am bucura să știm că v-a devenit o însoțitoare credincioasă în materie de parenting.”

Autoarele pun preț pe valoarea momentului prezent și vin în întâmpinarea părinților cu resursele necesare pentru a răspunde cu tandrețe copiilor, chiar și în momentele în care aceștia calcă pe butoanele care obișnuiau să producă furia.  Părinții au rolul unui lider, care prin propriul comportament oferă un exemplu, iar din acest motiv, numai dacă ei sunt bine, copiii vor învăța să fie bine. A oferi indicații nu este suficient: părintele conștient se așază astfel încât privirea lui și a copilului să fie la același nivel, admite întreaga gamă de emoții și învață să și le gestioneze – iar copilul îl ia drept model și îi urmează exemplul.

Una dintre ideile revelatoare descoperite în carte este aceea că reacțiile organice ale furiei (gât sugrumat, presiune în piept, maxilar rigid) durează numai nouăzeci de secunde, apoi furia părăsește corpul. Medicul neurolog american Jill Bolte Taylor spune: „Dacă, după trecerea a acestor nouăzeci de secunde, rămân furioasă, faptul se întâmplă fiindcă am decis să mențin circuitul afectiv. Am oricând capacitatea de a decide dacă întrerup acest ciclu sau dacă să revin la momentul inițial, lăsând reacția să se repete”.

În momentul în care creierul este ocupat cu procesarea furiei, el nu poate oferi resursele necesare pentru a găsi soluții cu privire la rezolvarea crizei de nervi a copilului. Din acest motiv este important ca părintele să se concentreze la propria lui stare și să respire. Întrucât perfecționismul este contraproductiv în acest caz, autoarele propun mai multe etape mici pentru gestionarea furiei, astfel încât părintele să devină „mai bun” cu fiecare pas.

Relația părintelui cu proprii părinți, deveniți bunici, nu este ignorată, întrucât ea este o sursă de informații cu privire la identitate și comportament. Ideea de „creier pe bigudiuri” se referă la starea de confuzie care apare ca urmare a unui comportament deranjant al unei persoane dragi. Din cauza faptului că persoana afectată nu îl înțelege, refuză să își exprime emoțiile cu privire la ce a fost supărător. Ideea că persoana dragă nu a acționat cu rea-intenție sau că interpretarea gestului a fost eronată, conduce la o prăpastie în comunicare, iar cartea oferă soluții pentru abordarea acestor situații, apărute deseori în relațiile dintre părinți și bunici.

Exercițiile din carte vin în întâmpinarea părinților care doresc să acționeze mai bine atât în relația cu proprii copii, cât și în relația cu alți oameni sau cu ei înșiși, iar temele abordate sunt multiple: descoperirea factorilor care declanșează furia, detensionarea prin îmbrățișarea partenerului de cuplu, diferențierea anxietății de iubire ori lărgirea ferestrei de toleranță.

„O zi lipsită de anxietăți” este unul dintre exercițiile care detensionează mintea și corpul de la nesiguranța resimțită și care aduce, numai prin puterea imaginației, un cadru sigur în care puteți explora senzațiile care apar în conjuncturile ipotetice. Închipuiți-vă că folosindu-vă de vizualizări puteți experimenta momente lipsite de senzația de teamă.

„Liniște” este cuvântul care descrie rezultatele acestor metode.

Articol realizat de Alessandra Gemeș

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre mine, Evenimente viitoare, Amintiri

     Despre mine      În anul 2022 am avut ocazia să organizez patru ediții ale cursului de (Auto)cunoaștere și dezvoltare personală . Acest lucru înseamnă cel puțin 40 de ore pe care le-am petrecut discutând despre emoții, în compania unor copii interesați (sau care au devenit interesați) de ceea ce înseamnă Binele - al nostru și al celorlalți. Acestor ore se adaugă timpul petrecut cu multă bucurie la atelierele despre valori, la cluburile de lectură și la sesiunile de consiliere individuală pentru familii și adulți.     Agenda pentru începutul anului următor este pregătită, iar înscrierile s-au deschis!      Am creat această pagină Web pentru a posta actualizările privind întâlnirile noastre, pe măsură ce sunt stabilite evenimente noi. Înscrierile se fac la adresa psihologie.urbană@gmail.com sau prin link-urile puse la dispoziție pe Facebook, la descrierea evenimentelor de pe pagina Psihologie Urbană.     Vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați fost alături până acum și vă invit să

ÎNVĂȚARE ACCELERATĂ ȘI EFICIENTĂ

Fie că te pregătești pentru un examen, vrei să îți înveți copilul să învețe eficient sau doar vrei să reții mai repede ceea ce citești, îți voi oferi o paletă de concepte și tehnici care să te ajute să înveți accelerat și eficient. Este esențial să știm că demersul nostru intelectual trebuie susținut atât în plan exterior, cât și interior. Înainte de a recurge la pixuri colorate și scheme, este important să ne asigurăm că biroul este curat, aerisit și avem la îndemână tot ceea ce este necesar, că suntem hidratați, că în cameră intră lumină (de preferat naturală, iar dacă este artificială trebuie să avem grijă să nu se producă umbre pe materialele de studiu; dreptacii trebuie să aibe sursă de lumina în partea stângă, iar stângacii trebuie să aibe sursa de lumină în partea dreapta), că este liniște și că în câmpul vizual nu se află lucruri care să ne distragă atenția (precum un geam în față biroului). De asemenea, pentru a favoriza starea de studiu, se recomandă să existe u

Fericire și reziliență

Tu vrei să fii fericit? Daca da, nu ezita să faci schimbările potrivite care îți vor înfrumuseța fiecare zi. Bucură-te de momentul prezent și fii atent la ceea ce vezi, simți, auzi sau guști, ACUM. Ești la masaj? Ești în vacanță? Te uiți la un film? Bucură-te de ceea ce faci, nu te gândi la ce ai de făcut după.  Fii prezent aici și acum. Dă-ți voie din când în când, să faci ceva  neimportant , dar care te relaxează. Nu uita că atunci când telefonul este descărcat, nu mai poți face absolut nimic cu el. Nu se încarcă de la soare, ci doar sursa potrivită de energie îl poate readuce la viață. Așa suntem și noi, oamenii. Odihnește-te corespunzător. Fă pauze de la rețelele de socializare. Împărtășește cu cineva experiențele tale plăcute. Fă o listă în care să enumeri lucrurile pentru care ești recunoscător. Plimbă-te și petrece mai mult timp în natură. Oferă-ți măcar 10 minute pe zi în care să citești ceva ce îți place și te interesează, nu ceva ce  trebuie. Fă zilnic un lucru p