Treceți la conținutul principal

Sensul vieții - Viktor Frankl

 


Ce fel de căutare domină existența? Freud considera că viața este căutarea plăcerii, pe când Adler considera că este căutarea puterii. Viktor Frankl, părintele celei de-a treia școli vieneze de psihoterapie – logoterapia, a susținut că viață este căutarea sensului: sensul momentelor dificile, sensul muncii și sensul iubirii. Cartea sa, Omul în căutarea sensului vieții, apărută la editura Vellant, este o adevărată comoară literară, care îmbină experiența sa din lagărele de concentrare naziste cu elemente de psihologie, care conduc la nașterea unui nou curent. 

Ce este de făcut când omul nu vede la orizont motive suficiente pentru a trăi? Ce se întâmplă când lumea noastră interioară este cel mai aspru lagăr?

Fără a confunda principiul lui Frankl cu dependența de nefericire care predomină în societatea de astăzi, vă invit să privim mai presus de suferință. Ce se află dincolo de zidurile înalte între care ne desfășurăm activitățile de zi cu zi?

Există trei căi spre descoperirea sensului.

Prima este creația. Privim creația ca pe un scop mai înalt, pentru care ne stoarcem de propria suferință și o abandonam în pictură, scris sau muzică. Dar creația poate să fie și munca noastră. Activitățile zilnice pot fi geamandura de care să ne agățam atunci când suntem dezorientați în oceanul vieții.

A doua cale către descoperirea sensului este investirea în experiențe și contact social. Sensul poate fi însăși bunătatea, iubirea sau frumusețea.

Cea de-a treia cale, care este și cea salvatoare pentru omul aflat în deziluzie, este atitudinea față de propria suferință. Frankl știa că libertatea de a decide cum să răspundă suferinței sale îi aparținea lui și numai lui. Tocmai pentru că forma cea mai măreață a potențialului uman este transformarea unei tragedii în triumf, suferindul trebuie să pășească pe propria durere pentru a ajunge mai sus, nicidecum să se lase prăbușit.

Caracterul inevitabil al suferinței este un adevăr valabil pentru toți oamenii, dar numai acțiunile noastre ne determină statutul de învingător sau învins.

Să nu uităm că singurul lucru constant în viață este schimbarea. Învață lecția pe care ți-o dă suferința. Creează. Sau dacă simți că acum nu poți face toate acestea, fă acel pas, care pare simplu, dar aduce atâta lumină asupra ta și asupra celor de lângă tine, încât va reuși negreșit să topească toată suferința: lasă bunătatea și iubirea să-ți fie sens în viață.

Iar când te abați de la drum, gândește-te la asta: trăiește ca și cum ai mai trăit o dată, iar acțiunile tale sunt la fel de greșite precum cele pe care te pregătești să le faci acum. Fii mereu pregătit să te întorci la sensul tău suprem!

 

Articol scris de Alessandra Gemeș

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre mine, Evenimente viitoare, Amintiri

     Despre mine      În anul 2022 am avut ocazia să organizez patru ediții ale cursului de (Auto)cunoaștere și dezvoltare personală . Acest lucru înseamnă cel puțin 40 de ore pe care le-am petrecut discutând despre emoții, în compania unor copii interesați (sau care au devenit interesați) de ceea ce înseamnă Binele - al nostru și al celorlalți. Acestor ore se adaugă timpul petrecut cu multă bucurie la atelierele despre valori, la cluburile de lectură și la sesiunile de consiliere individuală pentru familii și adulți.     Agenda pentru începutul anului următor este pregătită, iar înscrierile s-au deschis!      Am creat această pagină Web pentru a posta actualizările privind întâlnirile noastre, pe măsură ce sunt stabilite evenimente noi. Înscrierile se fac la adresa psihologie.urbană@gmail.com sau prin link-urile puse la dispoziție pe Facebook, la descrierea evenimentelor de pe pagina Psihologie Urbană.     Vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați fost alături până acum și vă invit să

ÎNVĂȚARE ACCELERATĂ ȘI EFICIENTĂ

Fie că te pregătești pentru un examen, vrei să îți înveți copilul să învețe eficient sau doar vrei să reții mai repede ceea ce citești, îți voi oferi o paletă de concepte și tehnici care să te ajute să înveți accelerat și eficient. Este esențial să știm că demersul nostru intelectual trebuie susținut atât în plan exterior, cât și interior. Înainte de a recurge la pixuri colorate și scheme, este important să ne asigurăm că biroul este curat, aerisit și avem la îndemână tot ceea ce este necesar, că suntem hidratați, că în cameră intră lumină (de preferat naturală, iar dacă este artificială trebuie să avem grijă să nu se producă umbre pe materialele de studiu; dreptacii trebuie să aibe sursă de lumina în partea stângă, iar stângacii trebuie să aibe sursa de lumină în partea dreapta), că este liniște și că în câmpul vizual nu se află lucruri care să ne distragă atenția (precum un geam în față biroului). De asemenea, pentru a favoriza starea de studiu, se recomandă să existe u

Fericire și reziliență

Tu vrei să fii fericit? Daca da, nu ezita să faci schimbările potrivite care îți vor înfrumuseța fiecare zi. Bucură-te de momentul prezent și fii atent la ceea ce vezi, simți, auzi sau guști, ACUM. Ești la masaj? Ești în vacanță? Te uiți la un film? Bucură-te de ceea ce faci, nu te gândi la ce ai de făcut după.  Fii prezent aici și acum. Dă-ți voie din când în când, să faci ceva  neimportant , dar care te relaxează. Nu uita că atunci când telefonul este descărcat, nu mai poți face absolut nimic cu el. Nu se încarcă de la soare, ci doar sursa potrivită de energie îl poate readuce la viață. Așa suntem și noi, oamenii. Odihnește-te corespunzător. Fă pauze de la rețelele de socializare. Împărtășește cu cineva experiențele tale plăcute. Fă o listă în care să enumeri lucrurile pentru care ești recunoscător. Plimbă-te și petrece mai mult timp în natură. Oferă-ți măcar 10 minute pe zi în care să citești ceva ce îți place și te interesează, nu ceva ce  trebuie. Fă zilnic un lucru p