Treceți la conținutul principal

„Ce se întâmplă în iubire”


Aceasta nu este numai o poveste de dragoste, ci o adevărată capodoperă psihologică, în care dansul relațional este văzut atât la suprafață (ce fac, ce simt și ce spun personajele), cât și la un nivel mult mai profund (ce îi determină să facă, să simtă sau să spună un anumit lucru).
Cuplul este conturat cu îndemânare și grație pe tot parcursul romanului. Abordarea poveștii este o adevărată lecție de viață, iar intensitatea și profunzimea textului oferă aceeași senzație ca procesul terapeutic – ai scos din adancul minții tale răspunsul tuturor întrebărilor – ești gol.
Ce înseamnă a iubi? Înseamnă a îți aminti că nu ești singurul care are o viață interioară.
Cartea de față nu este un simplu roman de dragoste, ci este ecografia cuierului în care fiecare partener își atârnă problemele, trecutul, fricile și neputințele, apoi îl boteazărelație amoroasă.
Acest text este o comoară indiferent dacă ești într-o relație sau dacă încă n-ai habar ce este iubirea.

Din păcate, recunoașterea faptului că e posibil să ne alimentăm din confuziile trecutului ca să forțăm o interpretare a ceea ce se întâmplă acum pare degradantă și destul de umilitoare: bineînțeles că ne dăm seama de diferența dintre partenerul nostru și un părinte dezamăgitor, dintre scurta întârziere a soțului și abandonul permanent al tatălui, dintre niște rufe murdare și un război civil.

Recomand Ce se întâmplă în iubire de Alain De Botton; editura Humanitas

Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată. (I Corinteni 13, 4-8)

Articol realizat de  Alessandra Gemeș

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre mine, Evenimente viitoare, Amintiri

     Despre mine      În anul 2022 am avut ocazia să organizez patru ediții ale cursului de (Auto)cunoaștere și dezvoltare personală . Acest lucru înseamnă cel puțin 40 de ore pe care le-am petrecut discutând despre emoții, în compania unor copii interesați (sau care au devenit interesați) de ceea ce înseamnă Binele - al nostru și al celorlalți. Acestor ore se adaugă timpul petrecut cu multă bucurie la atelierele despre valori, la cluburile de lectură și la sesiunile de consiliere individuală pentru familii și adulți.     Agenda pentru începutul anului următor este pregătită, iar înscrierile s-au deschis!      Am creat această pagină Web pentru a posta actualizările privind întâlnirile noastre, pe măsură ce sunt stabilite evenimente noi. Înscrierile se fac la adresa psihologie.urbană@gmail.com sau prin link-urile puse la dispoziție pe Facebook, la descrierea evenimentelor de pe pagina Psihologie Urbană.     Vă mulțumesc ...

Sensul vieții - Viktor Frankl

  Ce fel de căutare domină existența? Freud considera că viața este căutarea plăcerii, pe când Adler considera că este căutarea puterii. Viktor Frankl, părintele celei de-a treia școli vieneze de psihoterapie – logoterapia, a susținut că viață este căutarea sensului: sensul momentelor dificile, sensul muncii și sensul iubirii. Cartea sa,  Omul în căutarea sensului vieții , apărută la editura Vellant, este o adevărată comoară literară, care îmbină experiența sa din lagărele de concentrare naziste cu elemente de psihologie, care conduc la nașterea unui nou curent.  Ce este de făcut când omul nu vede la orizont motive suficiente pentru a trăi? Ce se întâmplă când lumea noastră interioară este cel mai aspru lagăr ? Fără a confunda principiul lui Frankl cu dependența de nefericire care predomină în societatea de astăzi, vă invit să privim mai presus de suferință. Ce se află dincolo de zidurile înalte între care ne desfășurăm activitățile de zi cu zi ? Există tr...

Cum recunoaștem tulburarea de personalitate narcisică?

Înainte de a vorbi despre caracteristicile persoanelor narcisice trebuie să facem o diferență între comportamentele narcisice adecvate și tulburarea de personalitate narcisică. Există câteva situații în care faptul că o persoană se consideră superioară nu reprezintă neapărat un semn de îngrijorare. Atunci când oamenii sunt la volan, tind să se considere cei mai abili șoferi și îi discreditează pe ceilalți participanți la trafic. Efectul consumului de substanțe este frecvent acela că persoana în cauză se simte atotputernică. De asemenea, supremația pe care o simt șefii este un sentiment firesc.  Toate aceste manifestări ale grandorii sunt comportamente narcisice, care numai completate și de alte elemente pot duce la o tulburare. Egoistul se gândește exclusiv la avantajul personal și deși observă nevoile celorlalți nu le consideră demne de atenție. Chiar și așa, un asemenea comportament nu indică neapărat o tulburare. Egocentrismul, în schimb, este cel care trage un semn de alarm...