Treceți la conținutul principal

Cum recunoaștem tulburarea de personalitate narcisică?


Înainte de a vorbi despre caracteristicile persoanelor narcisice trebuie să facem o diferență între comportamentele narcisice adecvate și tulburarea de personalitate narcisică.

Există câteva situații în care faptul că o persoană se consideră superioară nu reprezintă neapărat un semn de îngrijorare. Atunci când oamenii sunt la volan, tind să se considere cei mai abili șoferi și îi discreditează pe ceilalți participanți la trafic. Efectul consumului de substanțe este frecvent acela că persoana în cauză se simte atotputernică. De asemenea, supremația pe care o simt șefii este un sentiment firesc.  Toate aceste manifestări ale grandorii sunt comportamente narcisice, care numai completate și de alte elemente pot duce la o tulburare.

Egoistul se gândește exclusiv la avantajul personal și deși observă nevoile celorlalți nu le consideră demne de atenție. Chiar și așa, un asemenea comportament nu indică neapărat o tulburare. Egocentrismul, în schimb, este cel care trage un semn de alarmă. Egocentricul nu știe întotdeauna despre ce vorbește, dar știe că are dreptate. El nu face diferențe între eul său și realitatea externă. Dacă lui nu îi place un lucru, crede că nu îi place nimănui. Drept urmare, nu va spune „mie nu îmi place ciorba”, dar va spune „ciorba nu este bună”.

În ciuda aparențelor, stima de sine a narcisicilor este foarte scăzută. Nesiguranța pe care o resimt, îi determină să aibă reacții exagerate la ofense minore. Orice formă de critică, chiar daca este îndreptățită și obiectivă, îi zdruncină în profunzime, punându-și amprenta în memoria lor.

În copilărie, pentru a suporta umilința, narcisicul a omorât toate emoțiile. Astfel, odată ce a crescut, își manifestă compasiunea superficial, ca și când ar fi un act de caritate, un gest nobil. Această carență emoțională îl împiedică să ierte cu adevărat. Compasiunea autentică i se îndreaptă exclusiv către sine.

Cu toate că pare de multe ori șarmant, face donații și se comportă exemplar (fiind un actor excelent), există un element care îi oferă narcisicului un caracter urât: excluderea explicită a valorii celorlalți. Prin strivirea lor, se valorizează pe sine.

Dacă îl întâlniți într-un context social mai larg, veți putea observa talentele lui actoricești. Celui care îl admiră îi va livra în continuare material de admirație. Pe cel care pare supus îl va ține la distanță și îl va disprețui. Pe cel autonom îl va întâmpina cu antipatie, iar de cel critic va fugi.

În „Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mentale” (DSM V) sunt enumerate cele 9 criterii pentru diagnosticarea tulburării de personalitate narcisice:

1.      Grandoare și autoimportanță (exagerează privind aptitudinile sale și se simte superior față de ceilalți).

2.      Preocupat de fantasme în care are un imens succes, putere, frumusețe și iubire ideală.

3.      Crede că este o persoană specială și unică și trebuie înțeles de către ceilalți, dorind să fie asociat cu funcții înalte sau statut social înalt.

4.      Cere admirație excesivă din partea celorlalți.

5.      Crede că i se cuvine orice și are așteptări nerealiste privind tratamentul din partea celorlalți.

6.      Exploatează relațiile cu cei din jur, încercând să profite de influența lor pentru beneficiul propriu.

7.      Lipsă de empatie, nu recunoaște sau nu identifică sentimentele și nevoile celorlalți.

8.      Invidios pe alte persoane, crezând că și cei din jur sunt invidioși pe el.

9.      Arată aroganță, comportamente și atitudini de înfumurare.

Diagnosticul este atribuit de cele mai multe ori persoanelor de gen masculin.

Pe lângă masca grandiosului, narcisicul se poate pune în ipostaze diverse, dar care au ca scop tot atragerea atenției. El poate fi umilul, adaptatul social, tiranul, parazitul, perfecționistul... Atunci când efortul de a îl evita nu a avut succes și îl întâlniți, fiți conștienți de propria valoare, nu intrați în conflicte, feriți-vă de șarmul lui și plecați cât mai repede.

Din păcate, numărul oamenilor care suferă de această tulburare crește semnificativ. Dacă în anul 1985, 1/7 studenți erau narcisici, acum este vorba de 1/4. 

Oamenii vor să fie „cool”, nu solidari sau atenți cu cei din jur. Pe lângă schimbarea reperelor valorice si a reprezentărilor morale, rețelele largi de socializare au avut ca impact dezvoltarea acestei tulburări. 

Nu este extraordinar sa fi mereu în centrul celor mai importante evenimente și relații, să poți oricând să aduci universul la tine și să deții o putere informațională infinită? Nu este un sentiment înălțător să poți  zbura deasupra norilor și, într-un interval de câteva secunde, să ajungi în țări îndepărtate?

Te întrebi cum să te ferești de un narcisic?

Învață să îl recunoști. Nu te supune fascinației lui. Păstrează-ți autonomia. Privește în spatele aparențelor și întreabă-te care este intenția lui adevărată. Folosește lauda cu măsura corectă. Vorbește despre narcisism la modul abstract cu narcisicul. Stabilește limite.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre mine, Evenimente viitoare, Amintiri

     Despre mine      În anul 2022 am avut ocazia să organizez patru ediții ale cursului de (Auto)cunoaștere și dezvoltare personală . Acest lucru înseamnă cel puțin 40 de ore pe care le-am petrecut discutând despre emoții, în compania unor copii interesați (sau care au devenit interesați) de ceea ce înseamnă Binele - al nostru și al celorlalți. Acestor ore se adaugă timpul petrecut cu multă bucurie la atelierele despre valori, la cluburile de lectură și la sesiunile de consiliere individuală pentru familii și adulți.     Agenda pentru începutul anului următor este pregătită, iar înscrierile s-au deschis!      Am creat această pagină Web pentru a posta actualizările privind întâlnirile noastre, pe măsură ce sunt stabilite evenimente noi. Înscrierile se fac la adresa psihologie.urbană@gmail.com sau prin link-urile puse la dispoziție pe Facebook, la descrierea evenimentelor de pe pagina Psihologie Urbană.     Vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați fost alături până acum și vă invit să

ÎNVĂȚARE ACCELERATĂ ȘI EFICIENTĂ

Fie că te pregătești pentru un examen, vrei să îți înveți copilul să învețe eficient sau doar vrei să reții mai repede ceea ce citești, îți voi oferi o paletă de concepte și tehnici care să te ajute să înveți accelerat și eficient. Este esențial să știm că demersul nostru intelectual trebuie susținut atât în plan exterior, cât și interior. Înainte de a recurge la pixuri colorate și scheme, este important să ne asigurăm că biroul este curat, aerisit și avem la îndemână tot ceea ce este necesar, că suntem hidratați, că în cameră intră lumină (de preferat naturală, iar dacă este artificială trebuie să avem grijă să nu se producă umbre pe materialele de studiu; dreptacii trebuie să aibe sursă de lumina în partea stângă, iar stângacii trebuie să aibe sursa de lumină în partea dreapta), că este liniște și că în câmpul vizual nu se află lucruri care să ne distragă atenția (precum un geam în față biroului). De asemenea, pentru a favoriza starea de studiu, se recomandă să existe u

Fericire și reziliență

Tu vrei să fii fericit? Daca da, nu ezita să faci schimbările potrivite care îți vor înfrumuseța fiecare zi. Bucură-te de momentul prezent și fii atent la ceea ce vezi, simți, auzi sau guști, ACUM. Ești la masaj? Ești în vacanță? Te uiți la un film? Bucură-te de ceea ce faci, nu te gândi la ce ai de făcut după.  Fii prezent aici și acum. Dă-ți voie din când în când, să faci ceva  neimportant , dar care te relaxează. Nu uita că atunci când telefonul este descărcat, nu mai poți face absolut nimic cu el. Nu se încarcă de la soare, ci doar sursa potrivită de energie îl poate readuce la viață. Așa suntem și noi, oamenii. Odihnește-te corespunzător. Fă pauze de la rețelele de socializare. Împărtășește cu cineva experiențele tale plăcute. Fă o listă în care să enumeri lucrurile pentru care ești recunoscător. Plimbă-te și petrece mai mult timp în natură. Oferă-ți măcar 10 minute pe zi în care să citești ceva ce îți place și te interesează, nu ceva ce  trebuie. Fă zilnic un lucru p