Treceți la conținutul principal

Trucuri pentru a fi creativ fără să depinzi de inspirație

Te-ai gândit vreodată că pentru a scrie povești, eseuri sau poezii nu este suficient să ai talent? În ultimii ani se vehiculează că tehnicile sunt cele care fac diferența dintre un scriitor apreciat și unul neapreciat. Totuși, până să studiez conceptul POWER, nu eram convinsă de acest lucru.
Procesul de scriere oferit de programatorii în neurolingvistică, Sid Jacobson și Dixie Elise Hickman, se bazează pe câțiva pași simpli, dar esențiali care trebuie urmați dacă îți dorești să duci la bun sfârșit o scriere de succes.

Termenul “POWER” provine de la:
P – previzionare
Previzionarea conține la rândul ei 5 pași.
S – sine (Ce rol joci în contextul scrierii acestei sarcini?
P – propunere, scop (De ce scrii acest lucru? Ce vrei să obții?)
A – audiență (Pentru cine scrii?)
C – cod (Ce limbaj folosești pentru a îți transforma ideile într-un document lizibil?)
E – experiență (Ai suficiente informații?)
O – organizare
Cât ține de organizare și eficiență, a schița ideile principale ale scrierii este un lucru esențial. Chiar dacă nu vei respecta schița întru-totul, așa cum atunci când mergi într-o vacanță nu respecți cu strictețe planul stabilit, este important să știi încotro te îndrepți ca să nu pierzi din vedere scopul. Existența unei structuri pe care să pui material îți va reduce din timpul de lucru.
W – (writing) scrierea efectivă
E – evaluare (cântărirea valorii a ceea ce ai scris)
Majoritatea persoanelor care s-au întâlnit cu așa-zisa teamă de foaia albă, întâmpină dificultăți în a scrie pentru că întrepătrund două etape separate: scrisul și evaluarea. Atunci când scrii trebuie să îți dai voie să vizezi, să fii creativ. Momentul pentru a fi critic este numai în etapa de evaluare.
R – revizuire (în funcție de calitate, stabilești ce lucruri trebuie schimbate)

Pentru fiecare categorie și subcategorie, începând cu definirea sinelui și terminând cu revizuirea finală, în cartea “Procesul POWER” (editura Excalibur) pot fi găsite zeci de întrebări la care dacă vei răspunde, te vei convinge că nu ai trecut cu vederea peste niciun aspect important al scrierii.
Deoarece procesul POWER este bazat pe teoriile din NLP (programare neuro-lingvistică), există numeroase tehnici prin care înveți să utilizezi toate simțurile tale (vizual, auditiv, kinestezic, olfactiv și gustativ) pentru a facilita procesul de scriere.

Întrucât s-a ajuns la concluzia că emoția și entuziasmul contribuie la calitatea scrisului, iată o tehnică simplă pe care o poți folosi pentru a ajunge la aceste trăiri.

Ia loc. Începe prin a îți aduce aminte un moment când ai fost emoționat și entuziasmat sau dacă nu ai trăit asta niciodată, închipuie-ți cum se simțea o persoană care a avut parte de aceste trăiri. Gândindu-te la aceste stări, fii atent ce imagini îți vin în minte. Nu este nevoie să le judeci. Observă ce senzații îți produc imaginile respective. Atunci când te vizualizezi emoționat și entuziasmat fii atent la sunetele pe care le auzi. Poate vorbești cu tine însuți. Observă gustul și mirosul caracteristic acestei emoții. Când ești conștient de ceea ce ai făcut pentru a atinge starea de emoție (ce imagini ai văzut, ce sunete ai auzit, ce trăiri ai avut, ce miros și gust ai simțit) ridică-te și plimbă-te prin cameră sau spală-te pe față, apoi așează-te la loc. Fii atent dacă starea de emoție revine. Dacă da, vei ști că poți oricând să revii la ea și să scrii cu ușurință, iar dacă nu, revino la pașii anteriori și observă de ce mai este nevoie ca să fii introdus în această stare.

Articol realizat de Alessandra Gemeș

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre mine, Evenimente viitoare, Amintiri

     Despre mine      În anul 2022 am avut ocazia să organizez patru ediții ale cursului de (Auto)cunoaștere și dezvoltare personală . Acest lucru înseamnă cel puțin 40 de ore pe care le-am petrecut discutând despre emoții, în compania unor copii interesați (sau care au devenit interesați) de ceea ce înseamnă Binele - al nostru și al celorlalți. Acestor ore se adaugă timpul petrecut cu multă bucurie la atelierele despre valori, la cluburile de lectură și la sesiunile de consiliere individuală pentru familii și adulți.     Agenda pentru începutul anului următor este pregătită, iar înscrierile s-au deschis!      Am creat această pagină Web pentru a posta actualizările privind întâlnirile noastre, pe măsură ce sunt stabilite evenimente noi. Înscrierile se fac la adresa psihologie.urbană@gmail.com sau prin link-urile puse la dispoziție pe Facebook, la descrierea evenimentelor de pe pagina Psihologie Urbană.     Vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați fost alături până acum și vă invit să

ÎNVĂȚARE ACCELERATĂ ȘI EFICIENTĂ

Fie că te pregătești pentru un examen, vrei să îți înveți copilul să învețe eficient sau doar vrei să reții mai repede ceea ce citești, îți voi oferi o paletă de concepte și tehnici care să te ajute să înveți accelerat și eficient. Este esențial să știm că demersul nostru intelectual trebuie susținut atât în plan exterior, cât și interior. Înainte de a recurge la pixuri colorate și scheme, este important să ne asigurăm că biroul este curat, aerisit și avem la îndemână tot ceea ce este necesar, că suntem hidratați, că în cameră intră lumină (de preferat naturală, iar dacă este artificială trebuie să avem grijă să nu se producă umbre pe materialele de studiu; dreptacii trebuie să aibe sursă de lumina în partea stângă, iar stângacii trebuie să aibe sursa de lumină în partea dreapta), că este liniște și că în câmpul vizual nu se află lucruri care să ne distragă atenția (precum un geam în față biroului). De asemenea, pentru a favoriza starea de studiu, se recomandă să existe u

Fericire și reziliență

Tu vrei să fii fericit? Daca da, nu ezita să faci schimbările potrivite care îți vor înfrumuseța fiecare zi. Bucură-te de momentul prezent și fii atent la ceea ce vezi, simți, auzi sau guști, ACUM. Ești la masaj? Ești în vacanță? Te uiți la un film? Bucură-te de ceea ce faci, nu te gândi la ce ai de făcut după.  Fii prezent aici și acum. Dă-ți voie din când în când, să faci ceva  neimportant , dar care te relaxează. Nu uita că atunci când telefonul este descărcat, nu mai poți face absolut nimic cu el. Nu se încarcă de la soare, ci doar sursa potrivită de energie îl poate readuce la viață. Așa suntem și noi, oamenii. Odihnește-te corespunzător. Fă pauze de la rețelele de socializare. Împărtășește cu cineva experiențele tale plăcute. Fă o listă în care să enumeri lucrurile pentru care ești recunoscător. Plimbă-te și petrece mai mult timp în natură. Oferă-ți măcar 10 minute pe zi în care să citești ceva ce îți place și te interesează, nu ceva ce  trebuie. Fă zilnic un lucru p