Treceți la conținutul principal

Viața de cuplu. Securitate, anxietate sau evitare?


Securizant, anxios sau evitant?
Majoritatea problemelor din cadrul relațiilor sunt legate reacții inadecvate și răspunsuri greșite.
Teoria atașamentului a fost fondată începând cu anii `50 de John Bowbly și demonstrează că suntem programați să acționăm într-o anumită manieră, aceasta fiind determinată de comportamentul pe care l-a avut principala figură de atașament din viață noastră (o vom numi mamă).   
Cele trei stiluri de atașament sunt securizant, anxios, evitant și sunt valabile strict în RELAȚIILE DE CUPLU, nu și în alte contexte sociale.

SECURIZANT
Acesta este primul tip de atașament și cel mai sănătos. O persoană securizantă devine un model pentru toate celelalte, deoarece este echilibrată, implicată și totodată independentă.
Mamele disponibile și atente la nevoile copilului îl vor face pe acesta să fie securizant în relațiile pe care urmează să le aibă. O mamă de încredere crește un copil de încredere, un copil care învață să își exprime clar preocupările, care nu se teme de intimitate sau de angajamente, care este consecvent în tot ceea ce face.
Relația cu o persoană securizantă este una vindecătoare și fericită. Datorită inteligenței emoționale de care dau dovadă, persoanele securizante au abilitați foarte bune de relaționare, motiv pentru care știu să le ofere partenerilor ceea ce au nevoie. S-a constat că se bucură de cele mai lungi relații.
ANXIOS
O mamă inconsecventă afectiv crește un copil care este deseori îngrijorat, disperat după relații și intimitate, așadar anxios. Acesta este suspicios, preocupat în permanență de relație, crede că orice aspect neînsemnat poate distruge cuplul și se teme că partenerul nu îl iubește suficent, așadar recurge la jocuri și strategii pentru a îi menține interesul.
Partenerul se asigură mereu că este în centrul atenției tale? Te sună incontinuu și este bănuitor? Stă cu sufletul la gură de fiecare dată când ieși cu fetele în oraș? Are parola ta de Facebook? Toate aceste comportamente se traduc printr-un singur cuvânt: ANXIETATE.
Cei care au acest stil de atașament intră de multe ori în relații de cuplu cu persoane evitante, care resping relațiile foarte apropiate, sufocante. Motivul pentru care există această atracție pentru persoane indisponibile este acela că se reia inconștient povestea din copilărie. Astfel, partenerul evitant îl face pe cel anxios să devină dependent de el, așa cum fusese cândva dependent de mama sa. Cea mai sigură modalitate pentru a face pe cineva dependent de tine este să îi oferi atenție în mod inconsecvent... 
Experiențele sale timpurii i-au modelat comportamentul de astăzi. În spatele reacțiilor partenerului nu există intenția de a te sufoca, acesta căutând de fapt certitudinea faptului că îi ești în continuare alături și că existența lui nu îți este indiferentă.  
Perechea ta este anxioasă sau vrei pur și simplu să adopți un comportament sănătos într-o relație viitoare? Iată 4 idei pentru îmbunătățirea conexiunii cuplului:
- Păstrează-ți atenția focusată pe ceea ce îți împărtășește partenerul (fie că discutați problemele din relație, fie că îți povestește ceva)
- Evită flirtul cu alte persoane
- Acceptă defectele mărunte ale partenerului
- Gândul dacă partenerul pleacă în delegație voi avea mai mult timp pentru mine și munca mea este doar un mecanism de apărare
EVITANT
Indiferent la care dintre cele două extreme se află atitudinea mamei (distantă și insensibilă sau din contră, sufocantă), copilul va adopta un comportament evitant.
Persoanele evitante țin foarte mult la independența lor, se retrag în muncă, insistă asupra respectării limitelor și folosesc strategii de distanțare de fiecare dată când detectează orice semn de apropiere al partenerului. Experiențele din copilărie i-au făcut să nu aibă încredere în ideea de intimitate și să considere apropierea ca fiind mult prea riscantă. Aceștia evită suferința posibilă dacă ar deveni dependenți și daca ulterior ar suferi când cei iubiți eșuează în încercarea de a-i ajuta, așa cum s-a întâmplat când erau copii. 
Ai un partener evitant? Iți ofer 4 idei pentru o relație mai armonioasă:
- Rămai într-o relație de lunga durata numai dacă partenerul iți dovedește că poți avea încredere în el
- Acceptă că nu o să fie niciodată atât de sensibil și implicat pe cât dorești tu.
Învață să te bazezi mai mult pe sine și astfel vei cere mai rar susținere
- Fă-ți prieteni și acordă atenție unor interese ce țin de munca ta, care să îți ofere o parte din satisfacția și sprijinul de care nu ai parte acasă
- Trebuie să îi convingi subconștientul că ești de încredere și că nu îl vei răni. Dacă este interesat de domeniul psihologiei, oferă-i una dintre cărțile aflate în bibliografie (recomand „Evitant” pentru că mi se pare de cea mai mare actualitate și este scrisă într-o manieră pragmatică), trimite-i acest articol sau vorbește-i chiar tu despre motivul pentru care folosește tehnici de îndepărtare.

Bibliografie:

Attachment (editura Pimlico) de John Bowlby

Stilurile de atasament. O noua teorie a atasamentului. Cum sa gasesti si sa pastrezi o relatie de cuplu fericita (editura Asociatia de Stiinte Cognitive din Romania) de Amir Levine , Rachel S. F. Heller , Mihaela M. Mihailas

Evitant. Cum să iubești sau să părăsești un partener distant (editura Curtea Veche) de Jeb Kinnison

Articol realizat de  Alessandra Gemeș




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre mine, Evenimente viitoare, Amintiri

     Despre mine      În anul 2022 am avut ocazia să organizez patru ediții ale cursului de (Auto)cunoaștere și dezvoltare personală . Acest lucru înseamnă cel puțin 40 de ore pe care le-am petrecut discutând despre emoții, în compania unor copii interesați (sau care au devenit interesați) de ceea ce înseamnă Binele - al nostru și al celorlalți. Acestor ore se adaugă timpul petrecut cu multă bucurie la atelierele despre valori, la cluburile de lectură și la sesiunile de consiliere individuală pentru familii și adulți.     Agenda pentru începutul anului următor este pregătită, iar înscrierile s-au deschis!      Am creat această pagină Web pentru a posta actualizările privind întâlnirile noastre, pe măsură ce sunt stabilite evenimente noi. Înscrierile se fac la adresa psihologie.urbană@gmail.com sau prin link-urile puse la dispoziție pe Facebook, la descrierea evenimentelor de pe pagina Psihologie Urbană.     Vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați fost alături până acum și vă invit să

ÎNVĂȚARE ACCELERATĂ ȘI EFICIENTĂ

Fie că te pregătești pentru un examen, vrei să îți înveți copilul să învețe eficient sau doar vrei să reții mai repede ceea ce citești, îți voi oferi o paletă de concepte și tehnici care să te ajute să înveți accelerat și eficient. Este esențial să știm că demersul nostru intelectual trebuie susținut atât în plan exterior, cât și interior. Înainte de a recurge la pixuri colorate și scheme, este important să ne asigurăm că biroul este curat, aerisit și avem la îndemână tot ceea ce este necesar, că suntem hidratați, că în cameră intră lumină (de preferat naturală, iar dacă este artificială trebuie să avem grijă să nu se producă umbre pe materialele de studiu; dreptacii trebuie să aibe sursă de lumina în partea stângă, iar stângacii trebuie să aibe sursa de lumină în partea dreapta), că este liniște și că în câmpul vizual nu se află lucruri care să ne distragă atenția (precum un geam în față biroului). De asemenea, pentru a favoriza starea de studiu, se recomandă să existe u

Fericire și reziliență

Tu vrei să fii fericit? Daca da, nu ezita să faci schimbările potrivite care îți vor înfrumuseța fiecare zi. Bucură-te de momentul prezent și fii atent la ceea ce vezi, simți, auzi sau guști, ACUM. Ești la masaj? Ești în vacanță? Te uiți la un film? Bucură-te de ceea ce faci, nu te gândi la ce ai de făcut după.  Fii prezent aici și acum. Dă-ți voie din când în când, să faci ceva  neimportant , dar care te relaxează. Nu uita că atunci când telefonul este descărcat, nu mai poți face absolut nimic cu el. Nu se încarcă de la soare, ci doar sursa potrivită de energie îl poate readuce la viață. Așa suntem și noi, oamenii. Odihnește-te corespunzător. Fă pauze de la rețelele de socializare. Împărtășește cu cineva experiențele tale plăcute. Fă o listă în care să enumeri lucrurile pentru care ești recunoscător. Plimbă-te și petrece mai mult timp în natură. Oferă-ți măcar 10 minute pe zi în care să citești ceva ce îți place și te interesează, nu ceva ce  trebuie. Fă zilnic un lucru p