Treceți la conținutul principal

ADEVĂRUL DESPRE 4 POVEȘTI DISNEY ȘI MESAJUL LOR PSIHOLOGIC

Le citim copiilor basme? Păreri pro și contra

Decizia de a citi copiilor poveștile clasice sau de a le evita stă în mâna părinților. Chiar dacă specialiștii nu au ajuns la o concluzie clară cu privire la importanța basmelor, sau din contră, cu privire la efectul lor negativ, este esențial pentru un părinte să cunoască plusurile și minusurile care intervin în cadrul lecturii basmelor celebre.

Psihanalistul Bruno Bettelhem, specialist în psihologie infantilă, susține importanța basmelor tradiționale întrucât prin intermediul poveștilor, într-adevăr dureroase, dar care se termină cu bine, cei mici învață să își rezolve problemele interioare inconștiente, acele dileme și conflicte pe care nu știu să le verbalizeze.

Mesajul poveștilor este acela că lupta împotriva obstacolelor majore din viață este inevitabilă, dar dacă nu ne speriem și înfruntăm toate problemele grele și neașteptate, uneori chiar nemeritate, vom reuși să le stăpânim, iar în final să ieșim victorioși. Basmele tradiționale vorbesc despre presiunile interne ale copilului (teama de abandon, competivitatea dintre frați) într-un fel pe care acesta să îl înțeleagă, oferindu-i soluții pentru a trece peste dificultăți presante.


Totuși, lecțiile esențiale ale vieții pot să fie învățate și printr-o manieră mai blândă.
În ultimii ani a apărut un curent în zona de parenting, prin care părinții sunt încurajați să renunțe să le citească copiilor povești sângeroase, cu teme apăsătoare (abandon, moartea mamei) și să le înlocuiască cu povești non-agresive, a căror subiect nu provoacă angoasă.

Printre motivele pentru care se presupune că poveștile clasice ar trebui evitate se numără și faptul că ele se încheie în momentul căsătoriei (ca și când nu ar mai urma nimic după acest eveniment), viața femeilor se învârte în jurul treburilor casnice, conceptul de fraternitate este denigrat, iar ideea că „cei doi au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” oferă o concepție greșită asupra vieții de cuplu (normalitatea presupune și existența unor momente triste și tensionate, însă aceste clipe nu provoacă neapărat ruptura cuplului, ci îl pot chiar suda).

VERSIUNEA ORIGINALĂ A BASMELOR ȘI MESAJUL LOR PSIHOLOGIC

În ciuda faptului că astăzi poveștile Disney sunt prezentate într-o manieră captivantă și magică, textele originale nu au fost destinate copiilor, având numeroase scene de violență și sexualitate. Cu toate că treptat, poveștile au fost modificate, ajungând să mascheze scenele inadecvate, există în continuare detalii care generează asocieri inconștiente.

Fiind de cele mai multe ori nelipsite din viața copiilor, este esențial ca părinții să înțeleagă mesajul psihologic din spatele poveștilor celebre.


ALBĂ CA ZĂPADA

În Albă ca zăpada, scrisă inițial de Frații Grimm (apărută în1812), mama vitregă încearcă (în zadar) să o omoare pe fată de 3 ori. Amănuntul peste care povestea Disney sare este acela că la nunta sa, Albă ca zăpada avea numai 7 ani.

De asemenea, modalitatea prin care mama vitregă este omorâtă, diferă de cea prezentată în celebrele ecranizări: regina cea rea primește niște pantofi de fier încălzit cu cărbuni și este obligată să danseze încălțată cu ei, la nunta fetei și a prințului, până va muri.

Un aspect important în dezvoltarea unui copil este acela al narcisimului, întrucât acesta trebuie să depășească această formă de concentrare pe sine. Consultarea oglinzii de către regină în privința valorii – adică a frumuseții – ei repetă vechiul motiv al lui Narcis care se iubea atât de mult pe el însuși, încât a fost distrus de dragostea de sine. Părintele narcisist se simte cel mai amenințat de creșterea copilului, deoarece asta înseamnă că el îmbătrânește.

 Motivul pentru care personajele salvatoare din basme sunt atât de des vânătorii este acela că aceștia simbolizează putere și protecție. În legătură cu această reprezentare trebuie să luăm în considerare și fobia de animale, de care niciun copil nu este complet scutit. La un nivel mai profund, vânătorul ne salvează de pericolele emoțiilor violente – atât ale noastre, cât și ale celorlalți.

Piticii, niște bărbați în miniatură, simbolizează cele șapte zile ale săptămânii, pline de munci. Prin șederea la piticii harnici, Albă-ca-Zăpada învață rosturile acestei lumi a muncii. De asemenea, piticii simbolizează perioadă pre-adolescentină, întrucât ei sunt lipsiți de conflicte interioare și nu au nicio dorință de a evolua, fiind satisfăcuți de rutina din jurul lor. Povestea îi învață pe cei mici să nu le fie teamă de renunțarea la poziția infantilă, întrucât cei care rămân fixați în acest stadiu al dezvoltării nu vor cunoaște niciodată fericirea dragostei.

FRUMOASA DIN PĂDUREA ADORMITĂ

În versiunea lui Giambattista Basile (1566- 1632), atunci când blestemul se îndeplinește și prințesa se înțeapă în fus, aceasta cade într-un somn adânc. Întrucât tatăl său o părăsește și nimeni altcineva nu îi poartă de grijă, este violată de regele din ținutul vecin. Prințesa naște gemeni, iar într-o zi, unul dintre bebeluși, dorind să se hrănească, nimerește mâna mamei, îi smulge fusul din deget și astfel ea se trezește. Soția regelui află de nașterea băieților și cere să fie gătiți, însă bucătarul îi salvează și în cele din urmă regina este cea care moare.

Dincolo de morala evidentă ,aceea că în cele din urmă totul se termină cu bine, multe povești ascund conotații sexuale fine, pe care mintea pură a copilului le percepe, dar neînțelegându-le, le stochează undeva în minte, urmând să le acceseze când va veni timpul.

Mesajul psihologic central, conform psihologului Bruno Bettelheim, al Frumoasei din pădurea adormită este acela că, în ciuda eforturilor părinților de a împiedica trezirea sexuală a copilului, ea va avea loc neidoielnic. Atunci când Frumoasa atinge maturitatea fizică și emoțională și este pregătită pentru dragoste, paravanul de spini se transforma într-unul de flori, care se deschide pentru a îl primi pe prinț. Mesajul implicit este același ca în multe alte basme: nu-ți face griji și nu încerca să grăbești lucrurile – la vremea potrivită problema imposibilă își va găsi rezolvarea, aproape de la sine.
De asemenea, somnul adânc, face referire la debutul pubertății, când adolescenții se retrag în sine și trec prin momente de lâncezeală și introvertire. După perioada de inactivitate, adolescenții tind să „recupereze”, încercând să își demonstreze feminitatea/masculinitatea.

Basmul Frumoasei din pădurea adormită comunică simbolic faptul că după ce tinerii acumulează forța necesară în solitudine trebuie să devină ei înșiși, abandonând siguranța copilăriei, făcând față anxietății și oprind tendințele violente.

FRUMOASA ȘI BESTIA

Adevărata poveste „Frumoasa și Bestia” se apropie destul de mult de povestea originală, scrisă de Madame Gabrielle-Suzanne de Villeneuve (1695- 1755). Se bănuiește că a fost inspirată de un cuplu real - Pedro și Catherine Gonsalvus. Pedro suferea de o afecțiune genetică rară, din cauza căreia întregul său corp era acoperit cu păr gros. Deoarece oamenii erau îngroziți, el a fost tratat în copilărie ca un animal. A fost ținut într-o cușcă de fier și a fost hrănit cu carne crudă și mâncare pentru animale până când regele Henric al II-lea al Franței i-a oferit o educație nobilă. După ce regele Henric a murit, soția sa, Catherine de Medici, l-a căsătorit pe Gonsalvus cu una dintre fetele de la Curte, numită întâmplător tot Catherine. Deși Gonsalvus nu s-a transformat într-un prinț chipeș, relația lor a durat 40 de ani și au avut 7 copiii.

Basmul transmite ideea că atașamentul copilei față de tatăl său este natural și sănătos, atâta timp cât pe parcursul procesului de maturizare sentimentul se metamorfozează, detașându-se de părinte și concentrându-se asupra iubitului.

Povestea Frumoasa și bestia îi transmite copilului că temerile sale sunt rezultatul propriilor gânduri, iar dacă inițial iubirea dintre un bărbat și o femeie i se pare înfiorătoare, poate chiar animalică, în realitate, relația de cuplu dă naștere celor mai mulțumitoare emoții, care contribuie la fericirea durabilă.

CENUȘĂREASA

Povestea originală a apărut în secolul IX, în China, iar prima variantă europeană a fost scirsă de Giambattista Basile în anul 1634. Numai în Europa au fost găsite peste 500 de versiuni ale aceste povești! Cenușăreasa este imaginea femeii din clasa de mijloc, care nu se mulțumește cu locul ei în lume și devine dependentă de un bărbat puternic în speranța că el o va ridica la un alt nivel socical.

Povestea Cenușăreasa ilustrează natura devastatoare a geloziei distructive exprimate de un părinte față de copilul său, dar și trăirile interioare ale unui copil în cadrul rivalității fraterne, atunci când se simte inferior față de frații lui.

Pomul pe care Cenușăreasa îl plantează pe mormântul mamei și pe care îl udă cu lacrimi simbolizează faptul că amintirea idealizată a mamei din primii ani de viață, atunci când este păstrată vie prin interiorizare, poate să ne sprijine, și chiar o face, în cele mai grele momente. Jelirea mamei produce inclusiv o evoluție interioară, fiind o imagine educativă pentru un copil care abia începe să internalizeze ceea ce înseamnă părinții pentru el. Imaginea mamei va rămâne veșnic neatinsă în sinea noastră, indiferent de ce se întâmplă în realitate.

Acestea sunt numai o parte dintre poveștile celebre care sunt nelipsite copilăriei noastre. Ele au jucat întotdeauna un rol important în dezvoltarea copiilor, învățându-i că binele învinge răul și că finalul este întotdeauna unul fericit. Dincolo de firul narativ și de mesajele cu puternic impact psihologic, toate ne îndeamnă la același lucru: Fiți fericiți!

Bibliografie: Psihanaliza basmelor de Bruno Bettelhem
Articol realizat de  Alessandra Gemeș

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre mine, Evenimente viitoare, Amintiri

     Despre mine      În anul 2022 am avut ocazia să organizez patru ediții ale cursului de (Auto)cunoaștere și dezvoltare personală . Acest lucru înseamnă cel puțin 40 de ore pe care le-am petrecut discutând despre emoții, în compania unor copii interesați (sau care au devenit interesați) de ceea ce înseamnă Binele - al nostru și al celorlalți. Acestor ore se adaugă timpul petrecut cu multă bucurie la atelierele despre valori, la cluburile de lectură și la sesiunile de consiliere individuală pentru familii și adulți.     Agenda pentru începutul anului următor este pregătită, iar înscrierile s-au deschis!      Am creat această pagină Web pentru a posta actualizările privind întâlnirile noastre, pe măsură ce sunt stabilite evenimente noi. Înscrierile se fac la adresa psihologie.urbană@gmail.com sau prin link-urile puse la dispoziție pe Facebook, la descrierea evenimentelor de pe pagina Psihologie Urbană.     Vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați fost alături până acum și vă invit să

ÎNVĂȚARE ACCELERATĂ ȘI EFICIENTĂ

Fie că te pregătești pentru un examen, vrei să îți înveți copilul să învețe eficient sau doar vrei să reții mai repede ceea ce citești, îți voi oferi o paletă de concepte și tehnici care să te ajute să înveți accelerat și eficient. Este esențial să știm că demersul nostru intelectual trebuie susținut atât în plan exterior, cât și interior. Înainte de a recurge la pixuri colorate și scheme, este important să ne asigurăm că biroul este curat, aerisit și avem la îndemână tot ceea ce este necesar, că suntem hidratați, că în cameră intră lumină (de preferat naturală, iar dacă este artificială trebuie să avem grijă să nu se producă umbre pe materialele de studiu; dreptacii trebuie să aibe sursă de lumina în partea stângă, iar stângacii trebuie să aibe sursa de lumină în partea dreapta), că este liniște și că în câmpul vizual nu se află lucruri care să ne distragă atenția (precum un geam în față biroului). De asemenea, pentru a favoriza starea de studiu, se recomandă să existe u

Fericire și reziliență

Tu vrei să fii fericit? Daca da, nu ezita să faci schimbările potrivite care îți vor înfrumuseța fiecare zi. Bucură-te de momentul prezent și fii atent la ceea ce vezi, simți, auzi sau guști, ACUM. Ești la masaj? Ești în vacanță? Te uiți la un film? Bucură-te de ceea ce faci, nu te gândi la ce ai de făcut după.  Fii prezent aici și acum. Dă-ți voie din când în când, să faci ceva  neimportant , dar care te relaxează. Nu uita că atunci când telefonul este descărcat, nu mai poți face absolut nimic cu el. Nu se încarcă de la soare, ci doar sursa potrivită de energie îl poate readuce la viață. Așa suntem și noi, oamenii. Odihnește-te corespunzător. Fă pauze de la rețelele de socializare. Împărtășește cu cineva experiențele tale plăcute. Fă o listă în care să enumeri lucrurile pentru care ești recunoscător. Plimbă-te și petrece mai mult timp în natură. Oferă-ți măcar 10 minute pe zi în care să citești ceva ce îți place și te interesează, nu ceva ce  trebuie. Fă zilnic un lucru p