Treceți la conținutul principal

Ce sentiment colecționezi?

 


Analiza tranzacțională este o metodă utilizată în psihoterapie și în psihologie organizațională, care a fost întemeiată de Eric Berne (1910-1970) și are la bază principii despre abandonarea scenariului infantil și dezvoltarea unei vieți afective adulte.

Din această perspectivă, între vârsta de 6 și 11 ani, fiecare persoană se hotărăște ce fel de simțăminte se va strădui să trăiască. Până la acea vârstă, copilul a experimentat sentimente de furie, îndurerare, vinovăție, spaimă, inadecvare, îndreptățire, triumf și a observat cum reacționează cei din jurul lui. Familia a ignorat sau dezaprobat unele trăiri, pe când, pe altele le-a acceptat. Sentimentele acceptate sunt trăirea preferată a copilului și devin un reflex condiționat, care poate să persiste toată viața. În analiza tranzacțională, ele poartă denumirea de „cupoane”.

Fiecare persoană poate detecta felul în care reacționează: „În familia mea, când apar probleme, ne simțim neîndreptățiți”, „În familia mea, când apar probleme, ne simțim furioși”.

De cele mai multe ori oamenii afirmă că trăirea lor afectivă preferată este cea adecvată. Să presupunem că într-un grup de terapie, cineva ar relata un incident și ar zice „Firește că m-am simțit furios!”, colegii ar putea spune: „Eu m-aș fi simțit îndurerat”, „Eu m-aș fi simțit vinovat”, „Eu m-aș fi simțit speriat”, „Eu m-aș fi simțit neadecvat”. Fiecare este convins că reacția sa este cea firească, dar de fapt, nici una dintre ele nu este naturală. Toate sunt învățate în copilăria mică. Dacă ar fi avut alți părinți, cel care se simte furios, poate s-ar fi simțit îndurerat.

Mulți oameni sunt scandalizați de ideea că reacția lor nu este naturală: cei în ca căror familie se apelează la furie, probabil se înfurie, iar cei obișnuiți cu sentimentul de vinovăție, probabil se vor simți vinovați.

Când nu îi provoacă nimeni, unii oameni, colecționează sentimente „contrafăcute”, închipuindu-și provocări de tipul: „Vezi ce mi-ai făcut?”, „N-ai dreptul să îmi faci una ca asta!”.

Conform analizei tranzacționale, fiecare persoană decide la nivel inconștient, ceea ce vrea să obțină „într-o bună zi”, în schimbul trăirilor pe care le experimentează: Ce se întâmplă după ce faci multe fapte bune? Ce se întâmplă după ce înduri multă suferință? Ce poți obține cu vinovăția pe care ai adunat-o?

Printre exemplele din acest registru se numără oamenii cu scenariul „Să nu renunți la niciodată”, care suferă dintr-o cauză inexplicabilă de constipație.

Alergăm după diverse sentimente, care au efecte nocive asupra noastră. Primul pas pentru a ieși din cercul vicios al unei gândiri orientate către o recompensă falsă, este acela de a ne focaliza atenția pe comportamentul nostru.

MEMBRII FAMILIEI TALE CE SIMT, DE OBICEI, CÂND APARE O PROBLEMĂ?
CARE ESTE SENTIMENTUL CEL MAI FRECVENT PE CARE ÎL EXPERIMENTEZI ÎN URMA UNUI CONFLICT?
CE SENTIMENT COLECȚIONEZI?
CE OBȚII?

De ce este util să conștientizăm gândurile și tiparele disfuncționale care ne conduc viața? Ca să trăim „aici și acum”, nu „într-o bună zi”.

 

Articol realizat de Alessandra Gemeș

Bibliografie: Berne E. (2006), Ce spui după Bună ziua?, editura Trei


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre mine, Evenimente viitoare, Amintiri

     Despre mine      În anul 2022 am avut ocazia să organizez patru ediții ale cursului de (Auto)cunoaștere și dezvoltare personală . Acest lucru înseamnă cel puțin 40 de ore pe care le-am petrecut discutând despre emoții, în compania unor copii interesați (sau care au devenit interesați) de ceea ce înseamnă Binele - al nostru și al celorlalți. Acestor ore se adaugă timpul petrecut cu multă bucurie la atelierele despre valori, la cluburile de lectură și la sesiunile de consiliere individuală pentru familii și adulți.     Agenda pentru începutul anului următor este pregătită, iar înscrierile s-au deschis!      Am creat această pagină Web pentru a posta actualizările privind întâlnirile noastre, pe măsură ce sunt stabilite evenimente noi. Înscrierile se fac la adresa psihologie.urbană@gmail.com sau prin link-urile puse la dispoziție pe Facebook, la descrierea evenimentelor de pe pagina Psihologie Urbană.     Vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați fost alături până acum și vă invit să

ÎNVĂȚARE ACCELERATĂ ȘI EFICIENTĂ

Fie că te pregătești pentru un examen, vrei să îți înveți copilul să învețe eficient sau doar vrei să reții mai repede ceea ce citești, îți voi oferi o paletă de concepte și tehnici care să te ajute să înveți accelerat și eficient. Este esențial să știm că demersul nostru intelectual trebuie susținut atât în plan exterior, cât și interior. Înainte de a recurge la pixuri colorate și scheme, este important să ne asigurăm că biroul este curat, aerisit și avem la îndemână tot ceea ce este necesar, că suntem hidratați, că în cameră intră lumină (de preferat naturală, iar dacă este artificială trebuie să avem grijă să nu se producă umbre pe materialele de studiu; dreptacii trebuie să aibe sursă de lumina în partea stângă, iar stângacii trebuie să aibe sursa de lumină în partea dreapta), că este liniște și că în câmpul vizual nu se află lucruri care să ne distragă atenția (precum un geam în față biroului). De asemenea, pentru a favoriza starea de studiu, se recomandă să existe u

Fericire și reziliență

Tu vrei să fii fericit? Daca da, nu ezita să faci schimbările potrivite care îți vor înfrumuseța fiecare zi. Bucură-te de momentul prezent și fii atent la ceea ce vezi, simți, auzi sau guști, ACUM. Ești la masaj? Ești în vacanță? Te uiți la un film? Bucură-te de ceea ce faci, nu te gândi la ce ai de făcut după.  Fii prezent aici și acum. Dă-ți voie din când în când, să faci ceva  neimportant , dar care te relaxează. Nu uita că atunci când telefonul este descărcat, nu mai poți face absolut nimic cu el. Nu se încarcă de la soare, ci doar sursa potrivită de energie îl poate readuce la viață. Așa suntem și noi, oamenii. Odihnește-te corespunzător. Fă pauze de la rețelele de socializare. Împărtășește cu cineva experiențele tale plăcute. Fă o listă în care să enumeri lucrurile pentru care ești recunoscător. Plimbă-te și petrece mai mult timp în natură. Oferă-ți măcar 10 minute pe zi în care să citești ceva ce îți place și te interesează, nu ceva ce  trebuie. Fă zilnic un lucru p