Treceți la conținutul principal

Ce sentiment colecționezi?

 


Analiza tranzacțională este o metodă utilizată în psihoterapie și în psihologie organizațională, care a fost întemeiată de Eric Berne (1910-1970) și are la bază principii despre abandonarea scenariului infantil și dezvoltarea unei vieți afective adulte.

Din această perspectivă, între vârsta de 6 și 11 ani, fiecare persoană se hotărăște ce fel de simțăminte se va strădui să trăiască. Până la acea vârstă, copilul a experimentat sentimente de furie, îndurerare, vinovăție, spaimă, inadecvare, îndreptățire, triumf și a observat cum reacționează cei din jurul lui. Familia a ignorat sau dezaprobat unele trăiri, pe când, pe altele le-a acceptat. Sentimentele acceptate sunt trăirea preferată a copilului și devin un reflex condiționat, care poate să persiste toată viața. În analiza tranzacțională, ele poartă denumirea de „cupoane”.

Fiecare persoană poate detecta felul în care reacționează: „În familia mea, când apar probleme, ne simțim neîndreptățiți”, „În familia mea, când apar probleme, ne simțim furioși”.

De cele mai multe ori oamenii afirmă că trăirea lor afectivă preferată este cea adecvată. Să presupunem că într-un grup de terapie, cineva ar relata un incident și ar zice „Firește că m-am simțit furios!”, colegii ar putea spune: „Eu m-aș fi simțit îndurerat”, „Eu m-aș fi simțit vinovat”, „Eu m-aș fi simțit speriat”, „Eu m-aș fi simțit neadecvat”. Fiecare este convins că reacția sa este cea firească, dar de fapt, nici una dintre ele nu este naturală. Toate sunt învățate în copilăria mică. Dacă ar fi avut alți părinți, cel care se simte furios, poate s-ar fi simțit îndurerat.

Mulți oameni sunt scandalizați de ideea că reacția lor nu este naturală: cei în ca căror familie se apelează la furie, probabil se înfurie, iar cei obișnuiți cu sentimentul de vinovăție, probabil se vor simți vinovați.

Când nu îi provoacă nimeni, unii oameni, colecționează sentimente „contrafăcute”, închipuindu-și provocări de tipul: „Vezi ce mi-ai făcut?”, „N-ai dreptul să îmi faci una ca asta!”.

Conform analizei tranzacționale, fiecare persoană decide la nivel inconștient, ceea ce vrea să obțină „într-o bună zi”, în schimbul trăirilor pe care le experimentează: Ce se întâmplă după ce faci multe fapte bune? Ce se întâmplă după ce înduri multă suferință? Ce poți obține cu vinovăția pe care ai adunat-o?

Printre exemplele din acest registru se numără oamenii cu scenariul „Să nu renunți la niciodată”, care suferă dintr-o cauză inexplicabilă de constipație.

Alergăm după diverse sentimente, care au efecte nocive asupra noastră. Primul pas pentru a ieși din cercul vicios al unei gândiri orientate către o recompensă falsă, este acela de a ne focaliza atenția pe comportamentul nostru.

MEMBRII FAMILIEI TALE CE SIMT, DE OBICEI, CÂND APARE O PROBLEMĂ?
CARE ESTE SENTIMENTUL CEL MAI FRECVENT PE CARE ÎL EXPERIMENTEZI ÎN URMA UNUI CONFLICT?
CE SENTIMENT COLECȚIONEZI?
CE OBȚII?

De ce este util să conștientizăm gândurile și tiparele disfuncționale care ne conduc viața? Ca să trăim „aici și acum”, nu „într-o bună zi”.

 

Articol realizat de Alessandra Gemeș

Bibliografie: Berne E. (2006), Ce spui după Bună ziua?, editura Trei


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre mine, Evenimente viitoare, Amintiri

     Despre mine      În anul 2022 am avut ocazia să organizez patru ediții ale cursului de (Auto)cunoaștere și dezvoltare personală . Acest lucru înseamnă cel puțin 40 de ore pe care le-am petrecut discutând despre emoții, în compania unor copii interesați (sau care au devenit interesați) de ceea ce înseamnă Binele - al nostru și al celorlalți. Acestor ore se adaugă timpul petrecut cu multă bucurie la atelierele despre valori, la cluburile de lectură și la sesiunile de consiliere individuală pentru familii și adulți.     Agenda pentru începutul anului următor este pregătită, iar înscrierile s-au deschis!      Am creat această pagină Web pentru a posta actualizările privind întâlnirile noastre, pe măsură ce sunt stabilite evenimente noi. Înscrierile se fac la adresa psihologie.urbană@gmail.com sau prin link-urile puse la dispoziție pe Facebook, la descrierea evenimentelor de pe pagina Psihologie Urbană.     Vă mulțumesc ...

Sensul vieții - Viktor Frankl

  Ce fel de căutare domină existența? Freud considera că viața este căutarea plăcerii, pe când Adler considera că este căutarea puterii. Viktor Frankl, părintele celei de-a treia școli vieneze de psihoterapie – logoterapia, a susținut că viață este căutarea sensului: sensul momentelor dificile, sensul muncii și sensul iubirii. Cartea sa,  Omul în căutarea sensului vieții , apărută la editura Vellant, este o adevărată comoară literară, care îmbină experiența sa din lagărele de concentrare naziste cu elemente de psihologie, care conduc la nașterea unui nou curent.  Ce este de făcut când omul nu vede la orizont motive suficiente pentru a trăi? Ce se întâmplă când lumea noastră interioară este cel mai aspru lagăr ? Fără a confunda principiul lui Frankl cu dependența de nefericire care predomină în societatea de astăzi, vă invit să privim mai presus de suferință. Ce se află dincolo de zidurile înalte între care ne desfășurăm activitățile de zi cu zi ? Există tr...

Cum recunoaștem tulburarea de personalitate narcisică?

Înainte de a vorbi despre caracteristicile persoanelor narcisice trebuie să facem o diferență între comportamentele narcisice adecvate și tulburarea de personalitate narcisică. Există câteva situații în care faptul că o persoană se consideră superioară nu reprezintă neapărat un semn de îngrijorare. Atunci când oamenii sunt la volan, tind să se considere cei mai abili șoferi și îi discreditează pe ceilalți participanți la trafic. Efectul consumului de substanțe este frecvent acela că persoana în cauză se simte atotputernică. De asemenea, supremația pe care o simt șefii este un sentiment firesc.  Toate aceste manifestări ale grandorii sunt comportamente narcisice, care numai completate și de alte elemente pot duce la o tulburare. Egoistul se gândește exclusiv la avantajul personal și deși observă nevoile celorlalți nu le consideră demne de atenție. Chiar și așa, un asemenea comportament nu indică neapărat o tulburare. Egocentrismul, în schimb, este cel care trage un semn de alarm...