Treceți la conținutul principal

Inteligență, leadership și schimbare

 


Încă din cele mai vechi timpuri s-a sesizat nevoia impetuoasă de a conduce. Această artă, se numește astăzi leadership.

Dicționarul explicativ al limbii române definește leadershipul ca pe o funcție, poziție de lider, însă, în esență, acest termen înseamnă mult mai mult de atât. Leadershipul poate fi considerat o artă, întrucât este nevoie de o serie deosebită de abilități pentru a îl putea îndeplini. Așa cum susține și Daniel Goleman, scriitor, psiholog și jurnalist de știință, leadershipul nu este dominare, ci arta de a influența oamenii astfel încât să muncească pentru atingerea unui țel. Un lider știe să motiveze grupul de oameni pe care îl are în subordine, în vederea atingerii scopului dorit. Aceste lucruri presupun nevoia impetuoasă ca un coordonator să dețină o inteligență interpersonală vastă.

Inteligența emoțională este specifică oamenilor sociabili, empatici, care sunt buni comunicatori și care sunt interesați de înțelegerea propriilor emoții. Stâlpii inteligenței emoționale sunt autocunoașterea, autostăpânirea, motivația, empatia și stăpânirea abilităților sociale. Atunci când luăm decizii, este important și rolul emoțiilor. Daniel Goleman a precizat faptul că „legăturile dintre nucleul amigdalian și neocortex sunt centrul luptelor sau al tratatelor de cooperare dintre minte și suflet, dintre gând și sentiment”. 


Este cunoscut faptul că există mai multe tipuri de inteligență (inteligența lingvistică, inteligența logico-matematică, inteligența spațială, inteligența muzicală, inteligența chinestezică, inteligența interpersonală și inteligența intrapersonală). Pornind de la această idee, autorul cărții „Inteligențe multiple”, Howard Gardner, susține că „nu cantitatea de inteligență în sine contează, ci modul în care diferite niveluri de inteligențe influențează în cadrul unei situații sau sarcini diferite”.

În ciuda faptului că astăzi există sute de cărți și conferințe pe despre leadership, nu trebuie să uităm faptul că poziția de conducător a avut întotdeauna o însemnătate foarte mare, influențând inclusiv istoria omenirii.

Marcus Aurelius și-a păstrat reputația de a fi liderul înțelept ideal pe care Platon l-a numit „rege filozof”. Împăratul roman a scris 10 reguli, valabile pentru fiecare persoană care dorește să devină un mare lider. O parte dintre aceste reguli sunt: „omenirea a fost menită să trăiască în armonie”, „evită judecățile rapide asupra acțiunilor altora”, „menține-ți autocontrolul”, „furia și durerea dăunează mai mult decât lucrurile care le provoacă”.


NU TE TEME DE SCHIMBARE!


Cartea scrisă de Spencer Johnson, „Cine mi-a luat cașcavalul”, ilustrează prin intermediul unei povești, diferența dintre atitudinea angajatului, pentru care este esențial confortul și atitudinea unui lider, care este pregătit să riște și să se reinventeze, pentru că știe că numai așa poate evolua. Cele patru personaje ale poveștii, cei doi șoricei (Gonilă și Mirosilă) și cei doi omuleți (dl. Iepure și dl. Hohot), mergeau zi de zi prin labirint până la Stația de Cașcaval C. Factorul care schimbă întregul mers al lucrurilor este, un eveniment la care nu se așteptau, terminarea cașcavalului. Personajele cu spirit antreprenorial, nu au stat prea mult pe gânduri și s-au ambiționat să alerge prin labirint până vor găsi cașcavalul. Ei au tras concluzia corectă, că dacă situația s-a schimbat, trebuie să se schimbe și ei. În cazul celorlalți, nu s-a întâmplat același lucru, întrucât ei s-au opus schimbării și au continuat să spere că va reapărea cașcaval la Stația C. Cartea ne arată atât destinul celui care se considera îndreptățit să primească măcar niște beneficii înainte să plece în căutarea unui alt cașcaval, cât și a celui care nu voia să mai analizeze atât de mult situația.

Cititorii se vor regăsi în unul dintre personaje și își vor da cu siguranță seama dacă ei sunt potriviți pentru postul de angajat sau pentru cel de antreprenor. Ambele poziții sunt la fel de importante, în măsura în care sunt deținute de omul potrivit, nu de persoana care și-ar dori să fie altundeva sau să facă altceva.

Morala poveștii este evidentă, fiind presărată în multe paragrafe: „dacă nu te schimbi, se poate întâmpla să te stingi”, „Ce ai face dacă nu ți-ar fi frică?”, „convingerile vechi nu te conduc la Cașcavalul nou”.


Așa cum susține și Anthony Robbins, în cartea sa intitulată „Puterea nemărginită”, „Puterea supremă înseamnă abilitatea de a te adapta, de a te dezvolta, de a te desfășura. Puterea nemărginită nu înseamnă că vei reuși întotdeauna sau că nu vei da greș niciodată. Puterea nemărginită înseamnă doar să înveți din orice experiență umană și să faci ca orice experiență să lucreze în avantajul tău”.


Articol realizat de Alessandra Gemeș

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre mine, Evenimente viitoare, Amintiri

     Despre mine      În anul 2022 am avut ocazia să organizez patru ediții ale cursului de (Auto)cunoaștere și dezvoltare personală . Acest lucru înseamnă cel puțin 40 de ore pe care le-am petrecut discutând despre emoții, în compania unor copii interesați (sau care au devenit interesați) de ceea ce înseamnă Binele - al nostru și al celorlalți. Acestor ore se adaugă timpul petrecut cu multă bucurie la atelierele despre valori, la cluburile de lectură și la sesiunile de consiliere individuală pentru familii și adulți.     Agenda pentru începutul anului următor este pregătită, iar înscrierile s-au deschis!      Am creat această pagină Web pentru a posta actualizările privind întâlnirile noastre, pe măsură ce sunt stabilite evenimente noi. Înscrierile se fac la adresa psihologie.urbană@gmail.com sau prin link-urile puse la dispoziție pe Facebook, la descrierea evenimentelor de pe pagina Psihologie Urbană.     Vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați fost alături până acum și vă invit să

ÎNVĂȚARE ACCELERATĂ ȘI EFICIENTĂ

Fie că te pregătești pentru un examen, vrei să îți înveți copilul să învețe eficient sau doar vrei să reții mai repede ceea ce citești, îți voi oferi o paletă de concepte și tehnici care să te ajute să înveți accelerat și eficient. Este esențial să știm că demersul nostru intelectual trebuie susținut atât în plan exterior, cât și interior. Înainte de a recurge la pixuri colorate și scheme, este important să ne asigurăm că biroul este curat, aerisit și avem la îndemână tot ceea ce este necesar, că suntem hidratați, că în cameră intră lumină (de preferat naturală, iar dacă este artificială trebuie să avem grijă să nu se producă umbre pe materialele de studiu; dreptacii trebuie să aibe sursă de lumina în partea stângă, iar stângacii trebuie să aibe sursa de lumină în partea dreapta), că este liniște și că în câmpul vizual nu se află lucruri care să ne distragă atenția (precum un geam în față biroului). De asemenea, pentru a favoriza starea de studiu, se recomandă să existe u

Fericire și reziliență

Tu vrei să fii fericit? Daca da, nu ezita să faci schimbările potrivite care îți vor înfrumuseța fiecare zi. Bucură-te de momentul prezent și fii atent la ceea ce vezi, simți, auzi sau guști, ACUM. Ești la masaj? Ești în vacanță? Te uiți la un film? Bucură-te de ceea ce faci, nu te gândi la ce ai de făcut după.  Fii prezent aici și acum. Dă-ți voie din când în când, să faci ceva  neimportant , dar care te relaxează. Nu uita că atunci când telefonul este descărcat, nu mai poți face absolut nimic cu el. Nu se încarcă de la soare, ci doar sursa potrivită de energie îl poate readuce la viață. Așa suntem și noi, oamenii. Odihnește-te corespunzător. Fă pauze de la rețelele de socializare. Împărtășește cu cineva experiențele tale plăcute. Fă o listă în care să enumeri lucrurile pentru care ești recunoscător. Plimbă-te și petrece mai mult timp în natură. Oferă-ți măcar 10 minute pe zi în care să citești ceva ce îți place și te interesează, nu ceva ce  trebuie. Fă zilnic un lucru p